Osijek
MIROTVORAC U OŠ “MLADOST”

Gubina: Dobra djela treba činiti svaki dan
Objavljeno 18. studenog, 2017.

U povodu Međunarodnog dana tolerancije i Dana sjećanja na žrtvu Vukovara te u sklopu višegodišnjeg programa Mirotvorac udruge Auxilium, osječki humanitarac Marijan Gubina, nedavno odlikovan Redom hrvatskog pletera, za učenike je viših razreda OŠ “Mladost” održao predavanje o nenasilju, uvažavanju različitosti i povećanju tolerancije. Tragično iskustvo zatočeništva u vrijeme Domovinskog rata, kada je bio desetogodišnji dječak, prenio je na papir u autobiografiji “260 dana”, iz koje je učenicima pročitao nekoliko ulomaka.

- Spojili smo spomenuta dva događaja, jer Mirotvorac ima za zadatak i očuvanje novije hrvatske povijesti, Domovinskog, obrambenog, rata na miroljubiv i dostojanstven način. Cilj je predavanja potaknuti učenike na razmišljanje da trebaju činiti dobra djela svaki dan – kaže Gubina.

Predavanju je nazočio i gradonačelnik Ivan Vrkić.

- Tolerancija pokazuje najbolju snagu na osobnoj, ali i na nacionalnoj razini. Na taj se način najbolje potvrđuje hrvatski identitet i jako je važno o tome početi govoriti djeci još u školama – poručio je gradonačelnik.

U sklopu programa Mirotvorac do sada je održano više od tristo predavanja u osnovnim i srednjim školama te na fakultetima diljem Hrvatske, BiH, Poljske i Njemačke. J. Pejaković

Najčitanije iz rubrike