Regija
APEL MINISTARSTVA POLJOPRIVREDE

Protiv afričke kuge prevencijom
Objavljeno 18. studenog, 2017.

ĐAKOVO

Zbog širenja afričke svinjske kuge (ASK) po Europi, a Hrvatskoj se sada najviše približila pojavom u Rumunjskoj, Ministarstvo poljoprivrede apeliralo je na sve vlasnike svinja da nizom preventivnih higijensko-zaštitinih mjera čuvaju svoja gospodarstva.

ASK ima izuzetno visoku smrtnost, najčešće oboli 100 posto životinja i sve ugibaju. Cjepivo ne postoji i bolest je nemoguće liječiti. Sve se zaražene životinje moraju eutanazirati, a tu su i ograničenja u prometovanju stokom. Osim kontakta s divljom svinjom, ASK se prenosi i preko zaraženog krpelja, ili unošenjem virusa na farmu preko obuće, odjeće, hrane, opreme. Budući da brojni slavonski uzgajivači svinje drže na otvorenom, njima je ASK najveća prijetnja. U potrazi za hranom kontakt prijenosnika zaraze - divljih svinja s onima pitomima nije lako spriječiti. Ministarstvo je Pravilnik o mjerama kontrole ASK donijelo odmah nakon što je bolest prvi put evidentirana u Europi. Usvojen je i Nacionalni krizni plan za ASK koji mora biti ažuriran svakih pet godina, posljednji je put ažuriran u rujnu 2014. Tim su planom ustrojeni stožeri za suzbijanje bolesti na razini županije. Aktivira se čim se potvrdi pojava ASK-a bilo gdje u RH. Zbog opravdanog rizika od pojave zaraze, kontinuirano se provodi pojačan nadzor uvoza i trgovanja, ali i svih uginuća svinja.

– Donesena je i odluka o ukidanju lovostaja na divlje krmače nedavnom izmjenom pravilnika. Traje i edukacija o samozaštiti od ASK-a i velikog američkog metilja koju provode zaposlenici Savjetodavne službe i HPA. Europska komisija mjere kojima se može kontrolirati širenje populacije divljih svinja ugradila je u Strategiju ASK-a za istočnu Europu. Kako bi kontrolirao širenje bolesti, EU je uspostavio dva modela pomoći. Jedno su hitne mjere, odnosno europski fond u slučaju kad neka država članica potvrdi postojanje bolesti, te programe za iskorjenjivanje ASK-a jednom kada se bolest utvrdi. To se odnosi i na preventivne programe u državama članicama u kojima bolest još nije prisutna, ali su u opasnosti jer graniče s pogođenom državom. U oba slučaja EU državama članicama nadoknađuje do 75 posto opravdanih troškova za sprječavanje širenja bolesti - ističu u Ministarstvu poljoprivrede.

Vlasnik ima pravo na odštetu, no ponovno uvođenje svinja na gospodarstva dopušteno je tek nakon isteka 40 dana od završetka čišćenja, dezinfekcije i prema potrebi dezinsekcije na gospodarstvu.S. Župan

40

dana od završetka Dezinfekcije moguće je ponovno uvođenje svinja na gospodarstva

75

posto opravdanih troškova maksimalno za sprječavanje širenja bolesti nadoknađuje EU

Možda ste propustili...

NA VIJEĆU UZ DAN OPĆINE PETRIJEVCI I O NOVIM PROJEKTIMA

Priključci na odvodnju za građane će biti besplatni

PROLJETNI TRENING “AKTIVNE HRVATSKE”

Beli Manastir vježbat će s Asjom Petersen

Najčitanije iz rubrike