Regija
PREKOGRANIČNI PROJEKT XBIT

Informatičke vještine razvijat će od vrtića
Objavljeno 18. studenog, 2017.

DONJI MIHOLJAC

U prostoru Tech parka Osvit u Donjem Miholjcu održana je Uvodna konferencija projekta XBIT – Cross – border IT network for competitiveness, innovation and entrepreneurship (Prekogranična mreža za konkurentnost, inovacije i poduzetništvo). Nazočnima su se obratili Valent Poslon u ime Poduzetničkog inkubatora Osvit, gradonačelnik Donjeg Miholjca Goran Aladić, načelnik Općine Magadenovac Stjepan Živković, Vladimir Todorović s Fakulteta tehničkih nauka iz Novog Sada kao partnera na projektu, te Stella Arneri, ravnateljica Agencije za regionalni razvoj, nakon čega je uslijedilo predstavljanje projekta.

Voditeljica projekta Maja Marković iz SEE ICT predstavila je projektne aktivnosti koje će se odvijati u Srbiji, a Boris Poslon iz PI Osvit prezentirao aktivnosti hrvatskih partnera.

Projekt je osmišljen i prijavljen 2016., a provedba je počela 1. rujna ove godine. Nositelj projekta je Udruženje SEE ICT iz Beograda, a partneri su PI Osvit, Općina Magadenovac, Fakultet tehničkih nauka iz Novog Sada te Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija Republike Srbije.

- Namjera nam je osiguravanje potpore razvoju IT industrije i poduzetništva u regiji preko edukacije, umrežavanja i razmjene znanja, a sve to u svrhu poticanja stvaranja novih radnih mjesta u programskom području te povećanje konkurentnosti tvrtki i pojedinaca razvojem ICT vještina - pojašnjava Boris Poslon. Napominje i da je projektom osmišljeno osnivanje prekogranične mreže među dionicima relevantnim u razvoju IT industrije i poduzetništva radi potencijalnog zajedničkog nastupa na inozemnom i nacionalnim tržištima.

Projektne aktivnosti odvijat će se u obje države na nekoliko lokacija. Što se hrvatske strane tiče, predviđeno je opremanje Dječjeg vrtića Snjeguljica i Osnovne škole “Matija Gubec” u Magadenovcu najsuvremenijom tehnologijom u službi edukacije, a planirana je i edukacija prosvjetnih radnika za rad s ovom opremom. U PI Osvit opremit će laboratorij za inovacije koji će se temeljiti na konceptu Internet of Things, 3D ispisu te virtualnoj stvarnosti.

Predviđeno trajanje ovog projekta, vrijednog 562.256 eura, jest 21 mjesec uz sufinanciranje Europske unije iz programa Interreg Hrvatska – Srbija 2014-2020 od 85 posto. Proračun hrvatskih partnera iznosi 250.432,69 eura, odnosno oko 1,9 milijuna kuna.

Lidija ANIČIĆ

1,9

milijuna kuna proračun je hrvatskih partnera, a projekt će trajati 21 mjesec

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike