Regija
ZAPOČELA REKONSTRUKCIJA PROMETNICE

U Karanac će se ulaziti vozeći kroz kružni tok
Objavljeno 18. studenog, 2017.

KNEŽEVI VINOGRADI

Kako je, u razgovoru za Glas Slavonije, u srpnju ove godine najavio Vedran Kramarić, načelnik općine Kneževi Vinogradi, započela je rekonstrukcija državne ceste DC212, od Kneževih Vinograda do državne ceste DC7, točnije do križanja prema Belom Manastiru i Osijeku.

Jedna je to od većih ovogodišnjih investicija na području općine Kneževi Vinogradi, a vrijednost se procjenjuje na 16 milijuna kuna.

- Riječ je o investiciji Hrvatskih cesta. Obuhvaća sanaciju i proširenje kolnika na 6,6 metara te izgradnju kružnih tokova i rekonstrukciju jednog postojećeg - kaže Kramarić, objašnjavajući kako će novi kružni tok biti izgrađen kod skretanja prema Karancu, dok će rekonstruiran biti kružni tok u samim Kneževim Vinogradima, kod beljskog starog podruma, budući da ne zadovoljavaju njegovi trenutačni gabariti. Za drugi planirani kružni tok, na križanju cesta DC212 i DC7, Kramarić tvrdi kako nije obuhvaćen prvom fazom radova koje izvodi Osijek-Koteks, ali je projektiran.

- Ukupna dužina dionice koja će biti rekonstruirana je 6,5 kilometara, a rok za izgradnju je ljeto iduće godine - ističe, dodajući kako je već na snazi privremena regulacija prometa. Kružni tok na ulazu u Kneževe Vinograde iz smjera Osijeka, odnosno Belog Manastira ostat će netaknut. Kramarić naglašava kako je rekonstrukcija prometnice i kružnog toka te izgradnja novih samo dio ovogodišnjih, ne tako malih investicija u općinu Kneževi Vinogradi. Radovi se, naime, obavljaju i na rekonstrukciji županijske ceste Kneževi Vinogradi - Kotlina, koja prolazi ''suljoškom'' Ulicom Petefi Šandora. Radovi obuhvaćaju gradnju zatvorenog sustava za oborinsku odvodnju, pločnike, mostove...

- Riječ je o investiciji vrijednoj četiri milijuna kuna. Nešto manje, približno 1,2 milijuna kuna, bit će izdvojeno za radove na gradnji nogostupa u Kamencu. Iako će za njih trebati manje novca, ne znači da je investicija manje vrijedna, to više što rekonstrukcija tamo nije rađena već sigurno 40-ak godina. Uza sve to, važno je napomenuti kako je završena sanacija odlagališta u Zmajevcu, u što je, posredovanjem Fonda za energetsku učinkovitost i zaštitu okoliša, uloženo više od milijun kuna - priča Kramarić, podsjećajući i na investiciju vezanu uz projekt modernizacije javne rasvjete po ESCO modelu u svim općinskim naseljima, vrijednu približno 3,3 milijuna kuna. Ne treba zaboraviti i na niz manjih investicija.

Ivica GETTO

vrijednost

koštat će 16 milijuna kuna

Zgrada za pustaraše pri kraju

Jedna od značajnijih investicija na području općine Kneževi Vinogradi gradnja je šest milijuna kuna vrijedne zgrade s 20 stanova za stanovnike pustara s područja općine. Zgrada se nalazi u Kneževim Vinogradima, s lijeve strane prometnice koja vodi prema Suzi, na zemljištu koje je općina otkupila od prijašnjih vlasnika. Radovi su u završnoj fazi, a u zgradu će biti smješteno dvadeset obitelji iz Sokolovca i Jasenovca. Nakon useljenja, tvrdi Kramarić, konačno će početi živjeti u uvjetima dostojnim 21. stoljeća. Inicijativa za gradnju zgrade krenula je prije više od tri godine. Općina je uspješno riješila imovinskopravne odnose, što je bio pretposljednji korak prije konačnog useljenja novih stanara.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike