Kultura
VLADO MARTEK U GALERIJI KAZAMAT

Pripremanje za umjetnost. Priprema za manirizam.
Objavljeno 18. studenog, 2017.

U Galeriji Kazamat, u subotu, 18. studenoga, u 20 sati bit će otvorena izložba “Pripremanje za umjetnost. Priprema za manirizam.”, umjetnika Vlade Marteka, a prije otvorenja, u 19 sati, održat će se razgovor s umjetnikom. Izložba je otvorena do 3. prosinca.

Oduvijek su autori tražili, ali je potraga romantičara 19. stoljeća bila početkom jedne tragalačke ere koja traje i do danas. Ujedno je krajem epohe romantizma iznova stasala linija manirizma, kakvog u osnovnim principima slutimo iz aleksandrijskog doba helenizma, i potom prisutnog u doba renesanse. Danas manirizam živi kao dionizijsko krilo permanentnog para: apolonijsko – dionizijsko, tj. klasično spram romantičnog.

Konceptualizam, posebice europski romantični konceptualizam naspram američkog analitičkog, okvir je početka, ali i trajanja umjetničke prakse autora V.M., predpjesnika, predslikara i predfotografa. Njegova vokacija poezije našla je izlaz u proširenju poezije u likovno (kao što postoji proširenje poezije u muziku, pa u teatar) - piše u najavi izložbe. N.Vek.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike