Osijek
PORAŽAVAJUĆA STATISTIKA

Među nezaposlenima u Osijeku 60,5 % žena!
Objavljeno 17. studenog, 2017.
Činjenica je da poslodavci više vole muškarce - tvrdi Katarina Pekanov

Prema posljednjim podatcima Hrvatskog zavoda za zapošljavanje u Osijeku, udjel nezaposlenih žena na tržištu rada dostigao je 60,5 posto u odnosu prema 39,5 posto nezaposlenih muškaraca. To je najviši postotak nezaposlenih žena na osječkom području u posljednjih pet godina, a statistke iz mjeseca u mjesec pokazuju daljnji rast nezaposlenosti na šetetu žena.

Naime, osvrtom na statistike evidentno je kako je taj omjer u prosincu 2013. bio 54,4 posto nezaposlenih žena prema 45,6 posto nezaposlenih muškaraca. U siječnju 2015. taj se postotak za žene popeo na 54,7 posto, a u listopadu 2017. dostigao je 60,5 posto žena u ukupnom broju od 22.603 nezaposlene osobe. Inače, slična je situacija, primjerice, na vinkovačkom području, gdje u ukupnom broju nezaposlenih žene čine čak 61,9 posto.

Istovremno, na razini Hrvatske udjel nezaposlenih žena na tržištu rada kreće se oko 57 posto. U izvješću Europske komisije napominje se kako je upravo natpolovičan udjel žena u ukupnom broju nezaposlenih jedan od najvažnijih pokazatelja neravnopravnosti žena na tržištu rada. Razlozi su takve ekonomske participacije žena brojni. Poslodavci često izbjegavaju zapošljavanje žena zbog mogućih teškoća u usklađivanju privatnog i poslovnog života.

Upravo takvo razmišljanje o poslodavacima potvrđuje i dugodišnja poslovna tajnica HGK - Županijske komore Osijek, odnedavno umirovljena Katarina Pekanov.

- Činjenica je da poslodavci više vole muškarce jer oni neće roditi, voditi djecu u vrtić i izbivati s posla zbog bolesnog djeteta. Iako su žene obrazovanije i statistički je više visokoobrazovanih žena od muškaraca, osobno mi je poznat slučaj mlade znanstvenice koja je dala otkaz jer nije mogla uskladiti posao i brigu o dvoje djece. Današnje tvrtke vole organizirati vikend-savjetovanja s djelatnicima, a koja majka troje djece može ostaviti djecu preko vikenda i otići na team-building? Sve su popularniji i poslovni dogovori u večernjim satima, a vi kada dođete u vrtić pet minuta nakon 16 sati, već je drama. Pronatalitetna politika nije vezana uz tržište rada, pa vi, primjerice, u Osijeku nemate ni jedan vrtić koji radi subotom i nedjeljom - naglašava Pekanov.

Kao jedan od razloga sve većeg udjela nezaposlenih žena ona navodi i činjenicu da se žene nakon 50. godine, kada ostanu bez posla, prijavljuju u evidenciju HZZ-a i čekaju stjecanje uvjeta za mirovinu, te mnoge više i ne traže posao, a udjel je starije populacije sve veći.

Nefreteta Z. EBERHARD

Silvija Dološić

specijalistica za ljudska prava

OSIGURATI VRTIĆE, SMJEŠTAJ ZA STARIJE ČLANOVE OBITELJI, PRIJEVOZ...

Specijalistica za ljudska prava, Osječanka Silvija Dološić slaže se s Katarinom Pekanov u vezi s nedostatkom pronatalitetne politike na području cijele države, a posebice u Slavoniji.

- Prvi je problem za žene koje žele raditi nedostatak vrtića i činjenica da je vrtić postao luksuz. Tu je i neadekvatan ili nepostojeći javni prijevoz između općina i gradova, pa imate općine koje nisu aplicirale ni na jedan projekt da poboljšaju uvjete života svojih stanovnika. Treća je stvar briga za starije. Vi danas u domovima za stare imate liste čekanja od nekoliko godina, a privatni su domovi često toliko skupi da ih kućni budžet ne pokriva. Mi na ovom području nemamo ni jedan dom za osobe s Alzheimerovom bolesti. Kako briga za obitelj, djecu i starije članove obitelji, oca i majku, gotovo uvijek pripadne ženi, upravo su one te koje daju otkaz kada shvate da ne mogu koordinarti sve obveze. Dakle, kada se ženama omogući da mogu osigurati organiziranu skrb za djecu te stare i bolesne roditelje, potom da na jednostavan način dođu od kuće do posla, tada će i ova negativna statistika biti promijenjena - uvjerena je Dološić.

alarmantno

NAJVIŠI POSTOTAK U POSLJEDNJIH PET GODINA

Možda ste propustili...

GRAD NASTAVLJA ULAGATI U SPORTSKU INFRASTRUKTURU

Na Olimpiji sagrađena nova tribina i postavljene sjedalice

“OPERA PERDUTA” U ARHEOLOŠKOM MUZEJU

Humanitarni koncert za udrugu “Moje dijete”

Najčitanije iz rubrike