Osijek
PREDAVANJE

Riječi kao mačak oko vruće kaše
Objavljeno 17. studenog, 2017.

Jezik iza jezika: kad riječi obilaze oko stvari kao “mačak oko vruće kaše” naslov je predavanja doc. dr. sc. Ane Mikić Čolić, voditeljice Katedre za hrvatski jezik i jezikoslovlje Odsjeka za hrvatski jezik i književnost Filozofskoga fakulteta u Osijeku, koje je u organizaciji Matice hrvatske - ogranak Osijek i Instituta za novu evangelizaciju “Sv. Ivan Pavao II.” održano u srijedu u pastoralnim prostorima Vikarijata Osijek.

Prigodan je pozdrav uputio predstojnik Instituta za novu evangelizaciju, mons. dr. Vladimir Dugalić, istaknuvši kako mu je drago što se predavanje održava baš na spomendan sv. Alberta Velikog, svećenika dominikanca koji je živio u 13. stoljeću i bavio se znanošću. U ime osječkog ogranka Matice hrvatske obratila se prof. dr. Ružica Pšihistal, a nazočio je i predsjednik Ogranka, Ivica Završki.

Doc. dr. Ana Mikić Čolić tematizirala je eufemizme, ‒ ublažene izraze koji služe za izbjegavanje ili ublažavanje konflikta te su alternativa za izravno imenovanje predmeta, pojmova ili pojava koje se izbjegava spominjati. Na primjerima iz suvremene hrvatske književnosti i publicističkog stila utvrđene su funkcije odnosno vrste eufemizama – zaštitnički, obmanjivački te oni kojima podižemo ugled. Eufemizme rabimo u onim situacijama u kojima bi izravno imenovanje izazvalo negativne posljedice u sugovornika, naglasila je predavačica i uputila kako se, za razliku od eufemizama, disfemizmima u govoru namjerno potenciraju lošiji, oštriji, odnosno “ružniji” izrazi. M.Kž.

 

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike