Novosti
PREMIJER NA SUMMITU U ŠVEDSKOJ

EU mora smanjiti socijalne razlike
Objavljeno 17. studenog, 2017.

Čelnici zemalja članice Europske unije, među njima i hrvatski premijer Andrej Plenković, okupili su se u petak u Göteborgu, u Švedskoj, na summitu na kojemu razgovaraju o socijalnim pitanjima kako bi pokazali da je Europska unija puno više od jedinstvenog tržišta i da može pridonijeti smanjivanju socijalnih razlika.

Premijer Plenković doputovao je u Göteborg još u četvrtak i isti dan sastao se sa švedskim kolegom Stefanom Löfvenom te hrvatskim iseljenicima u Švedskoj. Uz predsjednika Vlade u Švedsku je otputovao i ministar rada i mirovinskoga sustava Marko Pavić.

Švedski premijer Stefan Löfven i predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker domaćini su summita na kojemu se razgovara o pravednim i funkcionalnim tržištima rada u EU-u, o održivim i učinkovitim sustavima socijalne zaštite te o promicanju socijalnog dijaloga na svim razinama. Na summitu sudjeluju i predstavnici sindikata i čelnici organizacija civilnog društa.

Europska unija, suočena s rastom populizma u više zemalja članica, želi pokazati da ju se ne može svesti samo na tržište, nego da ima što reći i na socijalnom planu. Švedski premijer Löfven nedavno je izjavio kako je "zabrinut zbog porasta desnog ekstremizma" te se zauzeo za "Uniju sa snažnom socijalnom dimenzijom."

Tijekom radnog ručka čelnici su razgovarali o ulozi obrazovanja i kulture u suočavanju s izazovima socijalnih razlika, starenja stanovništva, digitalizacije, lažnih vijesti, populizma i ksenofobije.

Predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker, predsjednik Europskog parlamenta Antonio Tajani i estonski premijer Juri Ratas, čija zemlja trenutačno predsjeda EU-om, potpisat će tijekom summita, u ime svih, dokument Europski stup socijalnih prava.

"Ako želimo izbjeći socijalnu fragmentaciju i socijalni dumping u Europi, onda se države članice trebaju dogovoriti oko Europskog stupa socijalnih prava što je moguće prije, a najkasnije na summitu u Göteborgu u studenome", rekao je sredinom rujna predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker u svom govoru o stanju Unije.

Europski stup socijalnih prava i načela uključuje dvadeset načela i prava počevši od kvalitetnog obrazovanja i pristojnih radnih uvjeta, jednakosti žena i muškaraca, prava na poštenu plaću do adekvatnog minimalnog dohotka.

U dokumentu se kaže da odgovarajuća minimalna plaća mora biti zajamčena "na razini koja omogućava zadovoljavanje potreba radnika i njegove obitelji, vodeći računa o ekonomskim i socijalnim uvjetima u zemlji."H

235 €

je minimalna plaća u Bugarskoj

1999 €

je “minimalac” u Luksemburgu