Crna kronika
POŽAR DIMNJAKA

Izgorjelo 1600 bala slame, stotine litara nafte, strojevi
Objavljeno 17. studenog, 2017.

DONJI MIHOLJAC - Veliki požar izbio je u srijedu poslijepodne u dvorišnoj prostoriji 54-godišnjaka u Donjem Miholjcu. “Zbog puknuća dimnjaka na peći za centralno grijanje na kruta goriva došlo je do zapaljenja krovišta. Požar se proširio na nadstrešnicu u kojoj se nalazilo oko tisuću bala slame, više stotina litara nafte i razni priključci za obradu zemlje, koji su potpuno izgorjeli. Materijalna šteta nastala 54-godišnjem vlasniku iznosi oko stotinu tisuća kuna. Nadležnom državnom odvjetništvu podnosimo izvješće”, doznajemo iz Policijske uprave osječko-baranjske. Kako je priopćio Županijski centar 112 Osijek, požar gospodarskih zgrada, stroja za navodnjavanje poljoprivrednih površina i 1600 bala slame gasili su pripadnici DVD-a Donji Miholjac.

Hrvatska vatrogasna zajednica upozorava da svaka sezona grijanja sa sobom nosi i niz opasnosti za građane. Zbog nestručnog rukovanja pećima na kruta goriva ili električnim grijalicama zimi nastaju požari u objektima, često sa smrtnim posljedicama. Godišnje vatrogasci zabilježe oko 2300 požara objekata razne namjene, a prosječno u požarima strada 40 osoba. Stoga je nužno podsjetiti na osnovne smjernice za sprječavanje nastanka požara.

- Sve vrste sustava za grijanje mogu predstavljati izravnu opasnost od požara ako su nestručno postavljene ili ako nisu redovno održavane. Pri postavljanju sustava za grijanje savjetujte se sa stručnjacima. Koristite originalne dijelove za peći, pogotovo kod dimovodnih kanala. Obvezno održavajte dimovodne kanale u suradnji s dimnjačarskom službom. Redovito servisirajte peći na plin - savjetuju iz hrvatske vatrogasne zajednice.

Kako dalje dodaju, pri paljenju peći na kruta goriva treba biti iznimno oprezan jer zbog nepažnje odjeću osobe može zahvatiti plamen.

- Ni u kojem slučaju nemojte pokušavati zapaliti drva u peći benzinom ili sličnom zapaljivom tekućinom. Odmaknite tepihe i drugi zapaljiv materijal od peći. Nemojte držati drvo za loženje u neposrednoj blizini peći, jer može doći do zapaljenja zbog prijenosa topline. Također nemojte sušiti odjeću iznad peći. Ne ostavljajte hranu na upaljenoj peći bez nadzora - upozoravaju vatrogasci.S.Lacić

PEPEO OPASAN I NAKON 24 SATA

Hrvatska vatrogasna zajednica upozorava građane i da neohlađeni pepeo iz peći može i nakon 24 sata biti izvorom paljenja, tako da se nikada ne smije pospremati u kartonske kutije, plastične kante ili u smeće s drugim gorivim otpadima. Pepeo se može odlagati samo u metalne kontejnere na otvorenom, na sigurnoj udaljenosti od objekta. S obzirom na to da je počela sezona grijanja stambenih, poslovnih i gospodarskih prostora, povećavaju se opasnosti od požara i eksplozije te otrovanja ugljičnim monoksidom.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike