Regija
ŽUPAN U RADNOM POSJETU OPĆINI VIŠKOVCI

Škola će dobiti nove učionice
Objavljeno 16. studenog, 2017.

VIŠKOVCI - Općina Viškovci ima samo tri naselja (Viškovci, Forkuševci i Večevci), izvorni proračun od 1,5 milijun kuna, manje od 2000 stanovnika (prema popisu iz 2011. godine, a zbog odlaska u inozemstvo sada ih je sigurno i znatno manje), no djelatnici općinske uprave, načelnik Ante Krištić, župnik, ravnatelj škole i drugi mještani nastoje svoja sela učiniti što ugodnijim za život. Među tim aktivnostima su i projekti koje žele i mogu realizirati samo uz (nepovratna) sredstava europskih i nacionalnih fondova.

Na sastanku načelnika Krištića i njegovih suradnika sa županom Ivanom Anušićem razgovaralo se o modelima realizacije započetih i planiranih projekata. Središnji projekt Općine je izgradnja sustava odvodnje, za što postoji idejni projekt. Župan je predložio načelniku da odmah nakon sastanka pošalje zahtjev Hrvatskim vodama za sufinanciranje izrade projektne dokumentacije, a za pripremu projekta može računati i na pomoć Županije.

- Osječko-baranjska županija pomaže svim jedinicama lokalne samouprave u kontaktima s ministarstvima, ali i pružanjem financijske i stručne potpore u pripremi i realizaciji projekata. Sada je važno da Općina Viškovci što brže izradi projektnu dokumentaciju i javi se na natječaje, jer trenutno postoji puno sredstava iz fondova Europske unije za projekte poput kanalizacijskog sustava – rekao je župan Anušić.

Dodao je kako će Županija pratiti i općinske projekte razvoja kontinentalnog turizma, rekonstrukcije cesta, obnove društvenih domova, obnovu dviju crkva... Na sastanku se razgovaralo o prijedlogu da se područne škole u Forkuševcima i Vučevcima vrate u sustav OŠ Luke Botića Viškovci, kako je bilo do 1984., kada su pripojene OŠ Semeljci. To žele i roditelji djece iz tih sela, no za to je potrebno promijeniti Plan mreže osnovnih škola, o čemu odlučuje resorno ministarstvo. Župan je podržao prijedlog, jer poštuje volju roditelja i općinskog vodstva, a osim toga i njegov je stav kao župana da se nastava pokuša zadržati i u malim naseljima, jer je to jedan od uvjeta zadržavanja mladih na selu. Prijedlog će se preko stručnih službi staviti u proceduru.

Dobra je vijest da je Osječko-baranjska osigurala 100.000 kuna u proračunu za 2018. godinu kojima se planira rekonstruirati potkrovlje škole u Viškovcima. Uredit će se dvije učionice, a time osigurati i prostor za prehranu učenika. Do kraja ove godine škola će dobiti i pribor za školsku kuhinju, što trenutno nema, pa će se moći provesti projekt besplatne prehrane učenika.M.Muškić

Možda ste propustili...

MEĐUNARODNO NATJECANJE

JVP Sl. Broda uspješan u Češkoj

IZLOŽBA U KNJIŽNICI U POVODU SVJETSKOG DANA UMJETNOSTI

Blackout poezija - radovi osnovnoškolaca

ŽUPANIJA LIDER PO IZDVAJANJU

Za obitelj i djecu 10 eura po stanovniku

Najčitanije iz rubrike