Regija
I SLOBODARSTVO I PLJAČKA

Petrijevačka Republika trajala je samo 15 dana
Objavljeno 17. studenog, 2017.
Rijetka pojava samoorganiziranja seljaka na ovim prostorima dogodila se nakon raspada Austro-Ugarske, prije 99 godina

PETRIJEVCI - Stanovnici općine Petrijevci i okolice ovih se dana prisjećaju jednog od najpoznatijeg događaja u svojoj povijesti koji se zbio prije punih 99 godina kada su samoorganizirani seljaci na ovom prostoru proglasili Petrijevačku Republiku.

Nova tvorevina, koju povijesni zapisi prepoznaju kao rijedak fenomen saomorganiziranja seljaka na području Hrvatske, ali i kao jednu od posljedica poraza i raspada Austro-Ugarske, potrajala je svega petnaestak dana, nakon čega ju je ugasila vojska, no posljedice postupaka republikanaca tih dana osjećale su se još godinama.

Podjela zemlje

Prema zapisima iz knjige “200 godina školstva i prosvjete u Petrijevcima i povijest Petrijevaca” grupe autora, priča o Petrijevačkoj Republici počela je “29. listopada, kada se u Petrijevcima pronio glas da dolazi neka naoružana grupa iz pravca Čepina u pljačku. Još istog dana Petrijevčani su se organizirali za obranu, izabrali odbor i narodno vijeće, postavili narodnu gardu na čelu s Đurom Kormanošem i Josipom Jungom, te kao prava vlast u obliku republike preuzeli svu upravu u mjestu. Pljačkaši nisu došli, ali je došao kotarski pristav Vinković, koji je sazvao narod pred crkvu sa željom da proda narodu vlastelinsku zemlju. Seljaci su prozreli špekulantske namjere Vinkovića te su tražili da im se zemlja podijeli besplatno, jer je oni obrađuju. Na tom sastanku narod je uzvikivao: 'Hoćemo republiku!'. Nastalo je opće oduševljenje. Kad se sutradan pronio glas da iz Osijeka dolazi vojska, svi su se još spremnije prihvatili oružja da brane republiku. Kroz mjesto je na ukradenom bijelcu jahao zapovjednik Kormanoš te preko trubača izdavao razne naredbe. Kad su vojnici došli vlakom, obavijestio je Kormanoš natporučnika vojske da ne silaze s vlaka, jer ih čeka zasjeda i da će biti krvi. Vojnici su nakon toga produžili u Satnicu, gdje su iskalili bijes na nedužnim ljudima”, kaže se u zapisima.

Cijela je priča imala i svoju drugu, manje poznatu stranu, jer su tijekom trajanja Republike seljaci doslovce shvatili da je sva vlast u njihovim rukama pa su do temelja opljačkali vlastelinska skladišta, vinske podrume, župni ured te trgovinu, a najviše je stradao poznati vlastelinski posjed Jelengrad, iz kojeg je, prema povijesnim podacima, otuđen sav inventar.

“Republika dugo nije mogla trajati, jer su još bile jake kapitalističke snage. Naime, 14. studenoga 1918. godine u Petrijevce je došao dr. Marko Leitner, odvjetnik iz Osijeka, kao natporučnik s jednim bataljonom vojske i dva mitraljeza, smjestio se u kestenik ispred crkve te uhitio predsjednika petrijevačke republike Kormanoša, zajedno s glavnim vođama i odveo ih prema Osijeku. Postoji verzija koja kaže da ih je natporučnik na kraju sela dobro 'izgrdio' za primjer i pustio kući, a druga da ih je odveo u Osijek, gdje su nakon nekog vremena pušteni kućama.

U Petrijevcima je opet uspostavljena vlast nove države Srba, Hrvata i Slovenaca (SHS), čime je završila Petrijevačka Republika, ali ne i slobodarski duh mještana i ideje koje su nosili u sebi odvajkada”, navodi se u knjizi “200 godina školstva i prosvjete u Petrijevcima i povijest Petrijevaca”.

Lidija ANIČIĆ
Možda ste propustili...

POTPISANO JE 37 UGOVORA

Za braniteljske udruge 32.300 €

PREVENTIVNI PROGRAM “DUGINE BOJE”

Prepoznati tuđe i vlastite osjećaje

SLAVONSKO-BARANJSKE POLJOPRIVREDNE POVRŠINE

Kiša je spasila usjeve, ali zbraja se šteta od divljači

Najčitanije iz rubrike