Kultura
ZNANSTVENI ZAVOD HRVATA U MAĐARSKOJ ONEMOGUĆEN U RADU:

Odnedavno imaju samo troje zaposlenih
Objavljeno 16. studenog, 2017.

POŽEGA - Ogranak Matice hrvatske u Požegi predstavio je Požežanima rad Znanstvenog zavoda Hrvata u Mađarskoj i posebno odabranu nakladničku djelatnost Zavoda koji djeluje od 2004. u Pečuhu. Uz dr. sc. Vesnu Vlašić, predsjednicu Ogranka, o Zavodu su govorili dr. sc. Stjepan Blažetin, ravnatelj Zavoda, te Silvestar Balić i Lilla Trubić. Predstavljanje je održano u knjižnici požeške gimnazije.

- Ciljevi Zavoda su koordinirati i obavljati sva znanstvena istraživanja vezana uz Hrvate u Mađarskoj, uz nakladničku djelatnost. Istražujemo od povijesti, do povijesti jezika, književnosti, sociologije, politologije, no u tom smo ograničeni, jer u Zavodu imamo odnedavno samo troje zaposlenih. Pokrenuli smo Biblioteku Nova u sklopu koje objavljujemo rezultate istraživanja, a objavljujemo i zbornike radova sa simpozija koje organiziramo s Filozofskim fakultetom u Pečuhu – ističe Balić.

U suradnji s mađarskom akademijom znanosti organiziraju kroatološki znanstveni skup te tiskaju zbornik radova. Prošle je godine tema bila Sigetska bitka i pogibija Zrinskog.

– Nastojali smo u Mađarskoj napraviti skup na temu Zrinskog u Mađarskoj, na hrvatskom jeziku jer je on jedan od najvećih mađarskih junaka, a s druge strane i hrvatski. Uskoro izlazi i zbornik. Ove smo godine krenuli i u digitalizaciju nekih izdanja, časopisa i novina objavljivanih u Mađarskoj na hrvatskom jeziku. Neki časopisi i posebice godišnji kalendari, nepoznati su široj javnosti. Počeli smo i izradu Leksikona Hrvata u Mađarskoj. To će biti višegodišnji projekt, a rezultat očekujemo za pet do šest godina. Radimo na bibliografiji svih hrvatskih izdanja i udžbenika u Mađarskoj, što je također nepoznato. Pokušavamo sačuvati hrvatsku jezičnu baštinu pa pripremamo dva izdanja - prvo o međimurskim Hrvatima s druge strane Mure u Mađarskoj i drugo izdanje, Rječnik santovačkog hrvatskog govora, koji sadrži 20 tisuća natuknica, šokačkih, novoštokavskog ikavskog govora koji je sastavio Željko Mandić. To je knjiga od 900 stranica, a donosi riječi iz mađarskog dijela Bačke, preko Dunava – istaknuo je Blažetin. AGM Kruna

Možda ste propustili...

POSVEĆEN JE 150. ROĐENDANU JEDNE OD NAJPREVOĐENIJIH HRVATSKIH KNJIŽEVNICA

Znanstveni skup “Ivana Brlić-Mažuranić u novom mileniju”

POKAZALI VIRTUOZNOST SVIRANJA I STEČENA TEORIJSKA ZNANJA

Učenici Glazbene škole Milka Kelemena osvojili niz vrijednih nagrada

POD NAZIVOM “CRTAM. STVARI POSTAJU ČUDNE”

Izložba umjetnice Marije Ančić u Galeriji Kulturnog centra Osijek

Najčitanije iz rubrike