Tehno
TEST: AOC G2460VQ6

Povoljan put do vrhunskog gaminga
Objavljeno 17. studenog, 2017.
Ako planirate nadogradnju svog računalnog stroja, ovaj monitor mogao bi biti velik korak za poprilično povoljnu cijenu

Iako se uz gaming i računalno igranje većinom vežu pozamašne cifre, ponekad pronađemo komad opreme koji nas uistinu ugodno iznenadi, kako mogućnostima, tako i cijenom za koju se sve nudi. Na radni stol tako nam je stigao monitor AOC G2460VQ6 namijenjen igračima. Ovaj monitor upravo je takav „komad“ opreme koji donosi sijaset mogućnosti za gamere, a cjenovno mu se malo tko može približiti.

Igraće mogućnosti

AOC je već dobro poznato ime u svijetu monitora. Od ulaznih modela do vrhunskih, od uredskih do igraćih, AOC nudi za svakog ponešto. Odnedavno AOC ima i vlastiti podbrend igraćih monitora AGON, koji ste, ako pratite igraću scenu, mogli vidjeti kod nekoliko svjetski razvikanih i uspješnih gamerskih timova. Iako nije dio AGON serije, AOC G2460VQ6 predstavlja zaista dobar gamerski monitor koji nudi podršku za AMD FreeSync tehnologiju koja pak uz odgovarajuću AMD grafičku karticu nudi zaista vidno bolje iskustvo igranja od klasičnog, tipičnog monitora, tako da sinkronizira vrijeme osvježavanja monitora s brojem sličica u sekundi što izlaze iz AMD grafičke kartice. Monitor će raditi i uz Nvidia grafičku karticu, a iako ćete i s nekim Geforce GPU-om dobiti dobre performanse zbog 75Hz osvježavanja slike, najbolje ćete ga iskoristiti upravo s AMD hardverom zbog podrške za FreeSync. Ako se pitate što je uopće ova tehnologija, važno je znati kako vam ona omogućava da se konačno pozdravite s neugodnim efektom „trganja“ ekrana koji viđate kada broj sličica u igri prelazi vrijednost osvježavanja vašeg monitora. Dakle, ako ste igrač, sigurno znate o čemu pričamo, a ako ćete tek postati gamer, onda je ovo monitor koji će vas riješiti muka prilagođavanja prikaza slike. AOC G2460VQ6 dolazi s dijagonalom od 24 inča, što je optimalna dijagonala. Iznad nje monitor nam se nekako čini golem, te je za svaku veću dijagonalu od ove potrebno osigurati i adekvatan prostor. Razlučivost prikaza je 1920 x 1080 točaka, što je opet prilagođeno za većinu igrača. Matrica je TN, a završni sloj matiran tako da nema odbljeska od okolnog svjetla pri igranju na računalu, dok je vrijeme odziva od samo 1 ms zaduženo za trenutačnu spremnost monitora. Interpretacija boja je iznad očekivanja te će zasigurno gamere držati zadovoljnima.

Igraći pristup

Sukladno igraćim mogućnostima, AOC G2460VQ6 ima identičan igrači pristup. Monitor je dizajniran u gamerskom štihu s crnom mat površinom uz crvenu ukrasnu letvicu s donje strane. Odabir boja simbolizira AMD-ov odabir boja naglašavajući tehnologiju koju ovaj monitor i podržava. Monitor također ima instalirane zvučnike snage svega 2W, koji će dobro doći u situacijama kada nemate bolju audioopremu u blizini, ali nemojte se uzdati u kvalitetu i glasnoću njihove reprodukcije zvuka, jer očekivano je da su oni samo za slučaj nužde. Od priključka tu je standardna postava u obliku D-Sub, HDMI, Display Port videopriključaka, te audioulaza i izlaza. Sada dolazimo do onoga za veliku većinu korisnika najvažnije – cijene. AOC G2460VQ6 prodaje se prema preporučenoj cijeni od 1299 kuna! Dakle, za ovaj iznos dobivate nikad povoljniji put do vrhunskog gaming iskustva s podrškom za napredne tehnologije današnjih modernih grafičkih kartica kao mogućnostima bogat monitor. Može li bolje? Naravno, uvijek može, no u ovom cjenovnom razredu mislimo da ne može! Stoga, tražite li gamerski monitor, a budžet vam je 1300 kuna, ovo je monitor koji trebate kupiti.

Marin REŽIĆ
Najčitanije iz rubrike