Tehno
SAVJETUJEMO:

Carly - kodiranje BMW iDrive sustava jednim klikom
Objavljeno 17. studenog, 2017.

Nedavno smo pisali o aplikaciji za pametne telefone i adapteru za automobile naziva Carly. Taj nas je set adaptera i aplikacije izuzetno ugodno iznenadio svojom jednostavnošću korištenja i zaista bogatim mogućnostima. Carly nudi softver i adaptere za nekoliko njemačkih proizvođača automobila: BMW, Mercedes-Benz, Volkswagen (uključujući Audi, Škoda, Seat) te Porsche, a u njihovoj web-trgovini lako je odabrati potreban adapter s obzirom na automobil koji vozite. Cijena se, ovisno o inačici, kreće od 30 eura naviše, a cijena aplikacija je oko 50 eura. Iako se na prvu čini mnogo, nakon malo upoznavanja s aplikacijom otkrit ćete kako ste si upravo uštedjeli mnogo više, jer vaš automobil možete sami analizirati, ali i kodirati.

Stotine mogućnosti

Carly nam je za naš automobil ponudio na stotine mogućnosti. Nakon pokretanja aplikacije i povezivanja s automobilom u samo nekoliko koraka dočekuje nas početni zaslon. Tu su neke od osnovnih funkcija, poput izuzetno detaljne dijagnostike svih modula automobila (motor, mjenjač, upravljački mehanizam, ovjes, sustavi zaštite i sigurnosti itd.), kontrola i resetiranje servisa, iščitavanje parametra u stvarnom vremenu, regeneracija katalizatora i DPF-a, upravljanje napajanjem i baterijom (akumulatorom), i još štošta, poput virtualne garaže. Jedna od mogućnosti koju Carly nudi je i kodiranje iDrive sustava u BMW vozilima. Ta mogućnost zapravo nam nudi otključati puni potencijal tog zaista naprednog sustava u BMW vozilima. Carly nam je potvrdio da se iza sve sile softvera u automobilu krije i hrpa mogućnosti koje su od proizvođača mahom isključene ili je za njihovu aktivaciju potrebno poprilično platiti.

Na klik

Na sreću, tu je Carly, a ako se pitate što sve Carly može ponuditi - teško je sve i nabrojiti! Nama su se učinile zanimljive neke od postavki koje smo uz nekoliko klikova podesili na našem automobilu, pa ćemo ih spomenuti samo kao ideju. Jedna od tih je video u pokretu. Iako se na prvu čini opasnim imati aktivan bilo kakav video u automobilu u vožnji, za suputnike, a posebno djecu, to će biti odlična zabava tijekom vožnje. Neke od mogućnosti su i uklanjanje dosadnih poruka upozorenja o načinu i korištenju iDrive sustava u vožnji, a tu je svakako i mogućnost uključivanja dodatnih mogućnosti, poput, recimo, kontrole rasvjete u automobilu ili prikaza sportskih satova. Vozite li BMW, ovo je definitivno alat koji morate imati na svom pametnom telefonu kako biste otkrili puni potencijal svog limenog ljubimca.M.R.