Tehno
SAVJETUJEMO:

Carly - kodiranje BMW iDrive sustava jednim klikom
Objavljeno 17. studenog, 2017.

Nedavno smo pisali o aplikaciji za pametne telefone i adapteru za automobile naziva Carly. Taj nas je set adaptera i aplikacije izuzetno ugodno iznenadio svojom jednostavnošću korištenja i zaista bogatim mogućnostima. Carly nudi softver i adaptere za nekoliko njemačkih proizvođača automobila: BMW, Mercedes-Benz, Volkswagen (uključujući Audi, Škoda, Seat) te Porsche, a u njihovoj web-trgovini lako je odabrati potreban adapter s obzirom na automobil koji vozite. Cijena se, ovisno o inačici, kreće od 30 eura naviše, a cijena aplikacija je oko 50 eura. Iako se na prvu čini mnogo, nakon malo upoznavanja s aplikacijom otkrit ćete kako ste si upravo uštedjeli mnogo više, jer vaš automobil možete sami analizirati, ali i kodirati.

Stotine mogućnosti

Carly nam je za naš automobil ponudio na stotine mogućnosti. Nakon pokretanja aplikacije i povezivanja s automobilom u samo nekoliko koraka dočekuje nas početni zaslon. Tu su neke od osnovnih funkcija, poput izuzetno detaljne dijagnostike svih modula automobila (motor, mjenjač, upravljački mehanizam, ovjes, sustavi zaštite i sigurnosti itd.), kontrola i resetiranje servisa, iščitavanje parametra u stvarnom vremenu, regeneracija katalizatora i DPF-a, upravljanje napajanjem i baterijom (akumulatorom), i još štošta, poput virtualne garaže. Jedna od mogućnosti koju Carly nudi je i kodiranje iDrive sustava u BMW vozilima. Ta mogućnost zapravo nam nudi otključati puni potencijal tog zaista naprednog sustava u BMW vozilima. Carly nam je potvrdio da se iza sve sile softvera u automobilu krije i hrpa mogućnosti koje su od proizvođača mahom isključene ili je za njihovu aktivaciju potrebno poprilično platiti.

Na klik

Na sreću, tu je Carly, a ako se pitate što sve Carly može ponuditi - teško je sve i nabrojiti! Nama su se učinile zanimljive neke od postavki koje smo uz nekoliko klikova podesili na našem automobilu, pa ćemo ih spomenuti samo kao ideju. Jedna od tih je video u pokretu. Iako se na prvu čini opasnim imati aktivan bilo kakav video u automobilu u vožnji, za suputnike, a posebno djecu, to će biti odlična zabava tijekom vožnje. Neke od mogućnosti su i uklanjanje dosadnih poruka upozorenja o načinu i korištenju iDrive sustava u vožnji, a tu je svakako i mogućnost uključivanja dodatnih mogućnosti, poput, recimo, kontrole rasvjete u automobilu ili prikaza sportskih satova. Vozite li BMW, ovo je definitivno alat koji morate imati na svom pametnom telefonu kako biste otkrili puni potencijal svog limenog ljubimca.M.R.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike