Tehno
KRAĐA PODATAKA

Ne nasjedajte na lažne ponude i oglase na društvenim stranicama
Objavljeno 17. studenog, 2017.

Na stranicama društvenih mreža pojavljuju se oglasi koji zlonamjerno upućuju potencijalne kupce na navodno povoljnu kupnju različite brendirane robe (obuće, odjeće i drugih predmeta) - HOT SALE, 80% OFF, Discount Sale ponude i slično.

Otvaranjem poveznice na takvim oglasima od korisnika se traži unos osobnih podataka za registraciju, a nakon odabira plaćanja otvara se stranica s početnim slovima http, umjesto https.

Riječ je o lažnim stranicama koje služe za prikupljanje i krađu osobnih podataka i podataka o kartici, a robu za koju misle da su je naručili kupci ne dobivaju. Na taj način otuđene podatke korisnika lopovi mogu iskoristiti za plaćanje na drugim internetskim trgovinama, pri čemu korisnici tek naknadno uočavaju da su njihovi računi terećeni za transakcije koje nisu obavili.

Stoga ovim putem upozoravamo korisnike da pri kupnji na internetu obavezno:

l sami upisuju web-adresu prodajnog mjesta

l nikada na web-adresu prodajnog mjesta ne dolaze preko poveznica (linkova) sa stranica društvenih mreža ili preko sličnih poruka

l prije unošenja podataka o kartici provjere ima li internetska adresa na početku sličicu neotključanog lokota i počinje li sa https, kao u primjeru

l klikom na sličicu lokota provjere pripada li URL adresa prodajnom mjestu. Na taj način korisnici će izbjeći troškove za transakcije koje nisu obavili.M.R.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike