Mozaik
EUROPSKI PARLAMENT

Film “Laponska krv” dobitnik je nagrade LUX
Objavljeno 17. studenog, 2017.

Film “Laponska krv” (“Sámi Blood”) u norveško-švedsko-danskoj koprodukciji dobitnik je 11. izdanja filmske nagrade LUX, objavio je predsjednik Europskog parlamenta Antonio Tajani, u Strasbourgu.

- Nagrada LUX glavni je promicatelj MADE IN EUROPE kinematografije, naše kreativne industrije i naše kulturne i jezične raznolikosti. Sedma umjetnost rođena je ovdje, u Europi. Film je pokretač kulture, vrijednosti i dijaloga. Ovo izdanje utire put uspješnoj 2018. godini, godini europske kulturne baštine. Kulturna baština ne sastoji se samo od književnosti i umjetnosti, nego i od priča koje pričamo i filmova koje gledamo. To je tkivo naših života - rekao je Tajani.

Film “Laponska krv” je gorko-slatka priča o odrastanju u Švedskoj, koja govori o rasizmu švedske države 1930-ih godina prema pripadnicima autohtonog sjevernog naroda Saami. Film snimljen prema iskustvu same redateljice Amande Kernell premijerno je prikazan na Danima autora u Veneciji gdje je osvojio nagradu FEDEORA i Europa Cinemas Label.

- LUX je odličan način promicanja europskih filmova te otvaranja društvenih pitanja. Stoga je moj ovogodišnji favorit bio “Sami blood” koji prikazuje da nepoznavanje vlastitog autohtonog naroda i kulture može dovesti do tragičnih posljedica. Kultura i tradicija temeljni su elementi naroda te su dio identiteta svakog čovjeka, stoga je važno njegovati ih i poštivati - izjavila je Marijana Petir.

- Nagrada LUX bitan je doprinos razvoju i promociji europskog filma. Osim što okuplja filmske novinare, profesionalce i predstavnike Europskog Parlamenta, kroz film približava političke situacije te se profilirala kao sredstvo kulturne diplomacije - kaže Tonino Picula.

- Nagradom LUX Parlament podupire kulturnu raznolikost, ali i štiti europski identitet. Ujedinjeni u različitosti preko velikih i malih ekrana. Projektom se pomaže europskim filmovima da pronađu svoje mjesto na tržištu i dopru do široke publike. Nadam se da ćemo uskoro imati prilike nagraditi i film iz Hrvatske - rekla je Biljana Borzan. T.K.

Biljana Borzan

zastupnica u Europskom parlamentu

Nagradom LUX Parlament podupire kulturnu raznolikost, ali i štiti europski identitet.

Najčitanije iz rubrike