TvObzor
HRT: SERIJA "MILIJARDE"

Preispitivanje opasnosti potjere za američkim snom
Objavljeno 17. studenog, 2017.

Glumci Paul Giamatti (nominiran za Oscara i dobitnik Zlatnog globusa) i Damian Lewis (dobitnik nagrada Emmy i Zlatni globus) zvijezde su serije “Milijarde” (Billions), smione drame koja preispituje zaradu i opasnosti potjere za američkim snom. U seksi egomanijakalnom svijetu financija dva najmoćnija njujorška titana vode epsku bitku. Neumorni savezni tužilac Chuck Rhoades (P. Giamatti) odlučno i autoritativno provodi pravdu. Nemilosrdno briljantni kralj hedge fonda Bobby Axelrod Axe (D. Lewis) vodi carstvo utemeljeno na insajderskim informacijama i prljavim tajnim poslovima. Axe želi pobijediti pošto-poto, ali Chuck će učiniti sve da milijarder, koji je svojim rukama došao do bogatstva, plati za svoje zločine. To je bitka u kojoj svi mogu mnogo izgubiti i svi su prisiljeni odgovoriti na pitanje: Koja je vrijednost moći?

Serija Milijarde gradi kompleksnu i precizno razrađenu priču koja besprijekorno prepleće Chuckov i Axeov privatni i profesionalni život. Maggie Siff je Wendy Rhoades, Chuckova iznimno inteligentna i ambiciozna žena rastrgana između muževih uvjerenja i profesionalnog položaja utjecajne članice Axeova unutarnjeg kruga. Malin Akerman je Lara Axelrod, Axeova žestoko odana i lukava žena. U seriji glume i Toby Leonard Moore (Daredevil), David Costabile (Breaking Bad) i Condola Rashad (Money Monster).

Prvu sezonu s 12 nastavaka napisali su i producirali Brian Koppelman, David Levien (Oceanovih 13, Rounders) i Andrew Ross Sorkin (Too Big To Fail). Ugledni redatelj Neil Burger (The Illusionist, Divergent) režirao je pilot i također je izvršni producent prvog i drugog nastavka.

Glavni glumci u seriji “Milijarde” poznati su po ulogama u nekoliko serija prikazanih na HTV-u. Damian Lewis, zvijezda prvih sezona serije “Domovina” (za tu je ulogu nagrađen Primetime Emmyjem i Zlatnim globusom), glumio je i u Združenoj braći što mu je donijelo nominaciju za Zlatni globus, a za ulogu Henrika VIII. u Wolf Hallu, koji je također prikazan na HTV-u, Lewis je osvojio svoju treću nominaciju za Primetime Emmy i četvrtu za Zlatni globus.

Uz uloge u brojnim filmovima (za sporednu ulogu u filmu “Cinderella Man” nominiran je za Oscara), Paula Giamattija sjećamo se iz mini-serije “ John Adams” u kojoj je glumio naslovnu ulogu jednog od osnivača i drugog predsjednika Sjedinjenih Američkih Država, a sudjelovao je i u seriji “Downton Abbey”. Dobitnik je dvaju Zlatnih globusa, Primetime Emmyja i četiri nagrade Screen Actors Guild. (N.K.)

 
PRVA EPIZODA

Chuck Rhoades, moćni savezni tužilac Južnog okruga New Yorka, doznaje za insajdersku trgovinu povezanu s Axe Capitalom i kraljem hedge fonda, milijarderom Bobbyjem Axelrodom Axeom. I tako se Chuck sukobljava s jednim od najmoćnijih ljudi Wall Streeta. Taj bi slučaj mogao proslaviti Chucka, ali mora postupati oprezno, budući da je njegova žena Wendy Rhoades u Axe Capitalu zaposlena kao psihologinja koja pomaže zaposlenicima da budu uspješni i Axeova je osoba od povjerenja. Ali Axe kupi skupu nekretninu i tako Chucku da priliku te počinje igra mačke i miša s vrlo visokim i osobnim ulozima.

Najčitanije iz rubrike