Sport
KRISTIAN PILIPOVIĆ

S NEXE-om u skupinu EHF-a, s Austrijom na Europsko prvenstvo
Objavljeno 16. studenog, 2017.

U velikim migracijama u oba smjera u redovima Rukometnog kluba NEXE “gromovima” je pristupio Kristian Pilipović. Mladi 23-godišnji vratar rođen je u Đakovu, NEXE-u je pristupio iz redova austrijskog WAT Fiversa. Odrastao u Beču, Kristian se zapravo vratio u kraj svoga djetinjstva.

Odrastanje u Beču

- Otac mi je prije nego li sam rođen živio i radio u Beču, a mama i ja smo se doselili kod njega kada sam imao dvije godine. Kasnije mi se u Beču rodio i brat - počeo je svoju životnu priču vratar NEXE-a.

U zemlji skijaša otkud onda u rukometu? Genetski kod učinio je svoje.

- Mama je nekad igrala rukomet. Kada sam bio mali bio sam debeo pa me zbog toga usmjeravala u sport. I tako sam jedno ljeto došao kod bake i dide u Đakovo, sva djeca su tada željela biti kao Balić i Metličić. Moj bratić Petar Rimac već je trenirao rukomet, došao sam s njim na trening i jako mi se svidjelo.

Vratio se u Austriju gdje je prvo bio član školske momčadi, a s 15 godina ga je pod svoje uzeo WAT Fivers gdje je počeo i seniorsku karijeru.

Austrijski rukomet i nije “13. prase”, kako se čini.

- Na našim utakmicama bilo je i do 2000 gledatelja. Tri godine bili smo proglašavani najboljim klubom u Beču. U konkurenciji, primjerice Rapida, Austrije Beč, ili hokejaša Vienna Capitalsa.

Kako je uopće NEXE s tobom stupio u kontakt?

- Bili smo na pripremama s Fiversima u Poreču. Paćo, trener vratara NEXE-a (Ninoslav Pavelić nap.a.), znao me od ranije, još dok sam bio klinac. Kada se počela slagati nova momčad NEXE-a za ovu sezonu, predložio me treneru Cvebi Horvatu. Ja nisam imao nikakve dvojbe oko dolaska. Igrati u SEHA Gazprom ligi ipak je viša razina od austrijske lige. To je prema kvaliteti kao da igraš u jednoj od skupina Lige prvaka.

NEXE-u zato predstoje dva možda i najvažnija tjedna sezone. Susreti u 3. kolu Kupa EHF-a protiv danskog Esbjerga. Prva utakmica je u subotu u Danskoj, uzvrat je tjedan dana kasnije u Našicama.

- Već se neko vrijeme pripremamo samo za tu utakmicu. Radimo taktiku, gledamo snimke, analiziramo. Susrest ćemo se s momčadi koja igra sasvim drukčije od bilo koga u SEHA ligi. Trebamo biti jasni: Esbjerg je favorit, ali mislim kako možemo proći. Jako bi bilo dobro da se plasiramo u skupinu EHF kupa. Prije svega odlično je to za klub, za nas sve, ali i za ekipu. Ne bismo imali prazninu u drugom-trećem mjesecu.

Protiv Karabatića

Zadovoljan je svojim nastupima u NEXE-u, ali, naravno, uvijek može bolje.

- Pa sigurno je bilo dvije-tri utakmice u kojima sam mogao mnogo bolje. Ne samo ja, nego i cijela momčad. Kao recimo protiv Meškova, kada sam bio bolestan. S ostalim stvarima sam superzadovoljan. Igramo odlične utakmice, kvalitetno treniramo, isplatilo se doći.

Brzo se i snašao u Našicama.

- Kako ne bih kada poznam mentalitet ljudi u Slavoniji. Pa ranije sam svako ljeto i zimu dolazio ovdje. Dolaze mi na utakmice baka, dida, ujo i dosta prijatelja iz Đakova. Navikao sam se i u Našicama, premda sam odrastao u velikom gradu. Sve ima svoje prednosti. Nekada ti jednostavno odgovara taj mir u manjem gradu kao što je u Našicama. A nekada opet i poželiš malo veću gužvu kao što je u Beču.

Kristian je sakupio već 15-ak nastupa za reprezentaciju Austrije. Očekuje li stoga nastup na Europskom prvenstvu u Hrvatskoj?

- Kada sam ljetos odlazio u NEXE, kao ciljeve sam si rekao braniti u skupini EHF-a s NEXE-om i na Europskom prvenstvu u Hrvatskoj. Ako bude zdravlje O.K., mislim kako sve govori kako ću braniti na Europskom prvenstvu. Na zadnjem okupljanju kada smo igrali protiv Srbije izbornk je pozvao samo dva vratara, Thomasa Bauera i mene. Obojica branimo, dijelimo minutažu, odnosno više brani onaj kojega se procijeni da je u tom trenutku u boljoj formi. Bilo bi sjajno braniti na Europskom prvenstvu u Hrvatskoj za koju me toliko toga veže. U Poreču ćemo igrati protiv Francuske, Norveške i Bjelorusije. Uh, kad se sjetim da će s druge strane stajati Nikola Karabatić! Nama je svakako cilj proći u skupini. Prilika nam je protiv Bjelorusije, koja je odlična momčad, a mislim da se možemo “potući” i s Norvežanima. Prođemo li skupinu čekao bi nas susret s Hrvatskom u Zagrebu. E, to bi bilo sjajno - zaključio je vratar NEXE-a.

Krešimir LACKOVIĆ
NIJE JOŠ UPOZNAO DUVNJAKA

Prva asocijacija na Đakovo i rukomet je Domagoj Duvnjak. Je li Kristian imao prigodu upoznati najboljeg hrvatskog rukometaša i svoga puno poznatijeg Đakovčanina?

- Na žalost, još nisam. Ima dosta bivših i sadašnjih igrača Đakova koje poznam, ali Duvnjaka još nisam imao prigodu upoznati. Možda će biti prigoda na Europskom prvenstvu. Posebno ako budemo igrali jedan protiv drugoga - rekao je Pilipović.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike