Novosti
KAD ĆE PRIMJENA?

Hrvatski kurikul bolji od britanskog
Objavljeno 16. studenog, 2017.

Kurikul informatike prošao je domaću stručnu i javnu raspravu, a stigle su i međunarodne recenzije zatražene iz Austrije, Estonije i Ujedinjenog Kraljevstva u kojima se ističe da je hrvatski kurikul pozitivan primjer razvoja kurikula u Europi, jasno strukturiran i napisan te, prema mišljenju engleskoga recenzenta, "bolji od engleskoga" jer su ishodi učenja i sadržaji širi i dobro povezani s ostalim predmetima, doznaje se iz Ministarstva znanosti i obrazovanja (MZO). "Sretna sam da izradu kurikula privodimo kraju, a sad nam slijede aktivnosti edukacije, opremanja, izrade materijala te praćenje provedbe. Ove recenzije su nas ohrabrile da smo na dobrom putu u građenju suvremene škole za 21. stoljeće, škole za život, a ne samo ocjenu. Posebno sam ponosna na ljude u Stručnoj radnoj skupini za informatiku", izjavila je ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak.

Inozemni recenzenti za kurikule organiziraju se preko Stalnoga predstavništva Hrvatske u Europskoj uniji, i to po jedan iz svake zemlje, doznaje se iz MZO-a.

Austrijski ocjenjivač ističe da je hrvatski kurikul informatike pozitivan primjer razvoja kurikula u Europi, s obzirom na to da uzima u obzir društveni i gospodarski razvoj posljednjih godina u Europi. Karakterizira ga jasna struktura koja uključuje i profesionalne i pedagoške pristupe informacijskoj tehnologiji i medijskom obrazovanju, a struktura, opisi i ishodi kurikula odražavaju aktualne pedagoške i znanstvene pristupe u tom području, smatra recenzent.H

IZRADITI priručnik

Estonski recenzent smatra da su ishodi u hrvatskom kurikulu jasno i strukturirano napisani što učiteljima omogućava jednostavniju primjenu, no preporučuje izradu pratećih metodičkih priručnika. Isto tako smatra da se naglasak ne treba stavljati samo na programiranje, nego i na rješavanje problema, komunikacijske vještine, dizajn i prilagodljivost, kao i na posebnosti svoje zemlje te kompetencije koje će najbolje pridonijeti razvoju osobe i gospodarstva i biti upotrebljive i za deset godina.