Novosti
LIJEČNIČKA KOMORA ZAUSTAVILA POSTUPAK

HLK odustao od discipliniranja ravnatelja
Objavljeno 16. studenog, 2017.

Hrvatska liječnička komora (HLK) odustala je u srijedu od disciplinskih postupaka koje je pokrenula pred Časnim sudom Komore protiv predsjednika Udruge poslodavaca u zdravstvu (UPUZ) Dražena Jurkovića i 13 ravnatelja bolnica, za koje su tvrdili da su onemogućili primjenu ili su izravno poticali odgovorne na neprimjenjivanje odredbi tada važećeg Pravilnika o specijalističkom usavršavanju doktora medicine. Naime, Pravilnik zbog kojega su u rujnu 2016. pokrenuti disciplinski postupci više nije na snazi, jer je u siječnju ove godine Ministarstvo zdravstva donijelo novi Pravilnik o specijalizacijama. Direktor UPUZ-a Dražen Jurković bio je, među ostalim, optužen da je od ministra zdravstva zatražio stavljanje izvan snage tada važećeg Pravilnika, te da je ravnateljima zdravstvenih ustanova predložio da pričekaju s njegovom primjenom, čime nije čuvao ugled i dostojanstvo liječničkog staleža i pridržavao se propisa HLK-a i Kodeksa medicinske etike i deontologije.

Disciplinski postupak protiv 13 ravnatelja bolnica pokrenut je jer sa specijalizantima nisu potpisali anekse ugovora, koji je tadašnji Pravilnik propisao, a kojima im se jamčilo da se nakon završene specijalizacije ne moraju vratiti raditi u ustanovu koja im je financirala specijalizaciju te im se omogućavao odlazak uz značajno manje iznose odštete.

Časni sud HLK-a objavio je i da su se obje strane u postupku složile da će svaka podmiriti svoj dio troška postupka, pa će tako, rečeno je, HLK morati podmiriti 8700 kuna troška dvaju ročišta održanih protiv Jurkovića te po 3800 kuna po ročištu za svakog ravnatelja.H

Možda ste propustili...

KLIMATSKI CILJEVI: NUŽNA ULAGANJA

Klimatske promjene povećavaju troškove gospodarstvu

POTPISANA DVA UGOVORA VEZANA UZ RIJEKU I SISAK

Ina u projektima obnovljive energije

Najčitanije iz rubrike