Novosti
PREDSJEDNICA GRABAR-KITAROVIĆ: NE KRITIZIRAM VLADU

Za stanje u državi svi smo pomalo odgovorni
Objavljeno 15. studenog, 2017.

Vezani članci

PREDSJEDNICA KRITIZIRALA VLADU

Grabar-Kitarović: Imamo razloga za nemir i tjeskobu

Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović u srijedu je izjavila kako bi bilo neodgovorno već sada, na polovini mandata, razmišljati o idućem predsjedničkom mandatu te izrazila nezadovoljstvo jer su njezine posljednje izjave protumačene kao pokušaj kritiziranja Vlade i pozicioniranja u političkom prostoru jer, ističe, za stanje u državi odgovorni su svi pomalo, uključujući i nju.

Upitana hoće li tražiti potporu HDZ-a za drugi mandat, predsjednica je ponovila da je tek na polovini svoga mandata te da je usredotočena na dužnost. “Puno je još posla preda mnom kao predsjednicom Republike, a o drugom mandatu ćemo razgovarati eventualno kada za to dođe vrijeme”, rekla je. Osvrnula se, nakon novinarske konstatacije da je u posljednje vrijeme kritična prema Vladi, na tumačenja njezina dva govora koji su izazvali bojne reakcije – onaj u Opatiji na savjetovanju ekonomista kada je ustvrdila da Hrvatska stoji na mjestu te govora na Danu Vukovarsko-srijemske županije kada je kazala da je u pogledu demografije u Hrvatskoj “izvanredno stanje”.

“Nezadovoljna sam činjenicom da se to interpretira kao pokušaj kritiziranja ili pozicioniranja u političkom prostoru. Jer tome nije tako. Ja jednostavno želim da se pokrene konstruktivna rasprava u kojoj će i Vlada i oporba i svi mi davati konstruktivne prijedloge za rješavanje problema”, poručila je. U pogledu istupa u Opatiji, kazala je kako je i u govoru rekla da daje "presjek stanja u posljednjih 25 godina, za koje ne može biti odgovorna jedna vlada, pogotovo ne ona koja je na vlasti tek godinu dana.” “Dakle, odgovorni smo svi pomalo. U to uključujem i sebe jer sam bila ministrica vanjskih poslova u jednoj od prethodnih vlada. Nismo činili dovoljno. Nije da Hrvatska nazaduje, koliko je problem da nas drugi prestižu. Dakle, da očito koriste snažnije reforme i bolje prakse. I mislim da se treba ugledati u to iskustvo i da treba nastaviti dalje raditi”, ustvrdila je. U pogledu ocjene o “izvanrednom stanju” kad je riječ o demografskoj slici Hrvatske, kazala je da je tu ocjenu tijekom godine izrekla već tri puta te da je iznijela podatke koje nitko od stručnjaka nije doveo u pitanje. “Oni stoje. Ja sam naglasila da nitko nije odgovoran za zatečeno stanje, ali smo svi odgovorni za stanje koje ostavimo na kraju mandata. I zbog toga držim da nema vremena za čekanje, već da jednostavno moramo početi snažnije raditi na tim reformama kojima treba dati pravi sadržaj i smisao”, dodala je. H

Možda ste propustili...