Osijek
SVE MLAĐE OSOBE U PAKLU NOVIH DROGA

Do sintetske droge preko interneta već s 14 godina!
Objavljeno 16. studenog, 2017.

U povodu obilježavanja Mjeseca borbe protiv ovisnosti iz županijskoga Zavoda za javno zdravstvo upozoravaju - uporaba sintetskih kanabinoida gorući je problem među djecom i mladima u Slavoniji. Najmlađi registrirani ovisnik ima samo 14 godina!

Prema statističkim podatcima Centra za zdravstvenu zaštitu mentalnog zdravlja, prevenciju i izvanbolničko liječenje ovisnosti ZZJZ-a Osječko-baranjske županije, tijekom proteklih 12 mjeseci registrirano je 70 novih pacijenata.

- Od tih 70 novoprimljenih pacijenata, većina je tzv. neopijatskih - njih 49. Među njima gotovo polovina izjasnila se da su koristili sintetske kanabinoide i tzv. osvježivače prostora koji su izuzetno opasni jer narušavaju i ugrožavaju kako fizičko, tako i psihičko zdravlje. No, valja napomenuti kako ova brojka definitivno nije pokazatelj stvarne zloporabe kanabisa, odnosno sintetskih kanabinoida, s obzirom na to da govorimo o onim konzumentima koji su uhvaćeni od strane policije i kao takvi procesuirani. Naime, oni dolaze kod nas nakon što su im izrečene mjere obveznog liječenja, te predstavljaju tek manji dio mladih u odnosu na opću populaciju gdje je brojka konzumenata daleko veća. Odraz je to činjenice da mladi danas misle kako koriste biljke prirodnog podrijetla koje liječe mnoge bolesti i koje kao takve ne zahtijevaju poseban tretman. Također, u konzumaciji ne vide nikakav zdravstveni, kazneni ili socijalni problem - kaže dr. med. Marija Kribl, voditeljica Centra, te ističe kako se dobna granica konzumenata sintetskih kanabinoida (koji su se u Hrvatskoj pojavili 2006. godine) spustila.

- Danas kada govorimo o novoprimljenim pacijentima, koji su konzumenti sintetskih kanabinoida i/ili eksperimentatori s njima, mislimo na djecu u dobi od u prosjeku 15 ili 16 godina. Najmlađi ovisnik kojega smo u ovome smislu registrirali ima samo 14 godina. Što i ne čudi s obzirom na to da je sintetske kanabinoide lako posve legalno nabaviti u smart shopovima ili preko interneta uz pomoć kojega te supstance bez ikakvih problema stižu na kućne adrese iz bilo koje države svijeta s obzirom na to da se ne nalaze na popisu ilegalih psihoaktivnih tvari - kaže dr. Kribl.

Iz Centra dalje objašnjavaju kako sintetski kanabinoidi na naše tržište dolaze u formi sjeckanog duhana, a u upotrebi se miješaju s duhanom ili, još gore - marihuanom, što izaziva intenzivne psihotične epizode koje mogu biti jednokratne, ali potencijalno mogu prouzročiti i psihozu kao cjeloživotnu kroničnu bolest. Također, predstavljaju i veliku opasnost za zdravlje već pri samom konzumiranju jer, uz halucinacije i paranoje, izazivaju prestanak rada srca i disanja!

- Tomu svjedoče zdravstveni djelatnici svakog vikenda u jedinicama intenzivnog liječenja koje hospitaliziraju alkoholom i psihoaktivnim tvarima intoksicirane mlade ljude - zaključuje dr. Kribl.

Iz Odjela za prevenciju Osječko-baranjske županije vezano uz ovu problematiku kažu kako se na tržištu svakog mjeseca pojavi nekoliko novih vrsta droga koje nisu na popisima ilegalih supstanci, te stoga njihovi prodavači i konzumenti ne budu procesuirani. I. Solar

Mjesec borbe protiv ovisnosti

Prigodno je obilježen početak Mjeseca borbe protiv ovisnosti u sklopu kojega se aktivnosti provode od 15. studenoga do 15. prosinca. Dr. Marija Kribl, voditeljica Centra, ovom je prilikom predstavila projekt “Mladi za mlade” te se osvrnula na problem ovisnosti o psihoaktivnim tvarima na području Osječko-baranjske županije. “U našoj je županiji, kao i svih proteklih godina, stopa ovisnosti ispod republičkog prosjeka. Međutim, riječ je o brojkama koje se odnose na heroinske ovisnike, dok mi s druge strane zapažamo kao rastući problem uporabe sintetskih kanabiodida, alkohola, te pojavnost ovisnosti o društvenim mrežama i novim tehnologijama”, rekla je dr. Kribl koja je izvijestila kako su tijekom proteklih 17 godina zabilježili 1850 pacijenata, dok ih je zaključno s prvom polovinom studenoga, u 2017. zabilježeno 285. O novim vrstama droga kao na nove vrste ovisnosti upozorili su i Tomislav Mišetić, predsjednik udruge Ne-ovisnost, Goran Latković uime GD Crvenog križa Osijek i Ivan Paškić iz Odjela za prevenciju PU OBŽ.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike