Svijet
DODIK I IZETBEGOVIĆ IZAZVALI KRIZU

Kriza u BiH eskalira, parlament “prazan”
Objavljeno 16. studenog, 2017.

Vezani članci

“NIKAD SE NISAM OSJEĆAO BOSANCEM”

Dodik “sanja” da će RS biti država

Zasjedanje Zastupničkog doma Parlamenta Bosne i Hercegovine koje je bilo zakazano za srijedu moralo je biti otkazano jer u sjedište državnog parlamenta u Sarajevu nisu došli zastupnici iz političkih stranaka sa srpskim predznakom, što je izravni rezultat najnovijeg zaoštravanja političke krize u toj zemlji.

Na zasjedanje Zastupničkog doma nisu došli ni zastupnici bloka okupljenog oko Srpske demokratske stranke (SDS) koji je dio vladajuće koalicije, niti iz Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorada Dodika koji je na državnoj razini u oporbi. “Nemamo kvorum za odlučivanje i odgađamo sjednicu do daljnjeg”, kazala je predsjedateljica Zastupničkog doma Borjana Krišto pojašnjavajući kako su iz SDS-a najavili izostanak sa sjednice, no nisu dali nikakvo obrazloženje.

U jutarnjim satima iz ureda člana Predsjedništva BiH Mladena Ivanića medijima je poslano priopćenje u kojemu stoji kako će on tijekom dana u Banjoj Luci održati konzultacije s parlamentarnim zastupnicima iz srpskih stranaka, kao i sa srpskim ministrima u Vijeću ministara BiH u povodu aktualne političke situacije u Republici Srpskoj i BiH.

Svađa preko medija

Taj sastanak uslijedio je nakon niza polemika i verbalnih sukoba prouzročenih različitim izjavama predsjednika RS-a Milorada Dodika i člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića. Dodik je u proteklim danima u nekoliko odvojenih intervjua ponovno inzistirao na tome da će se RS prije ili kasnije odvojiti od BiH, a Izetbegović mu je neizravno odgovorio upozorenjem kako to neće biti dopušteno, odnosno kako će se teritotorijalni integritet BiH braniti svim raspoloživim sredstvima.

U intervjuu za Deutsche Welle Izetbegović je potvrdno odgovorio na pitanje je li spreman i za najgori scenarij, odnosno za rat ako bi se RS pokušao odcijepiti od BiH. “Svatko tko voli ovu zemlju mora biti spreman ići do kraja kad je u pitanju njezin teritorijalni integritet”, kazao je Izetbegović.

Dodatno ulje na vatru dolilo je Izetbegovićevo stajalište kako bi BiH trebala priznati Kosovo kao neovisnu državu te kako se nada da će se jednog dana to i dogoditi. Sve je to izazvalo lavinu reagiranja u RS-u čiji su dužnosnici odmah optužili Izetbegovića da poziva na ratne sukobe, a Dodik je srpske zastupnike u državnom parlamentu i u tijelima vlasti na državnoj razini pozvao da stoga odmah napuste svoje pozicije i tako blokiraju funkcioniranje BiH. Takav su poziv iz SDS-a odbili, no Ivanić je organiziranjem konzultacija u vrijeme ranije najavljenog zasjedanja Zastupničkog doma i, to u Banjoj Luci, ipak privremeno onemogućio rad državnog parlamenta.

Upozorenje iz IZ

Oglasila se i Islamska zajednica u BiH koja osuđuje ratnohuškačku retoriku koja se posljednjih dana kreira u nekim političkim centrima susjednih zemalja i koja prijeti da naruši ionako slab proces povratka povjerenja u regiji. “Zajednica upozorava svoje članove, muslimane u domovini i domovinskim zemljama, ali i druge građane, da ne nasjedaju na lažne vijesti, političke spinove i propagandu koja za cilj ima političke interese na račun uspostavljanja povjerenja i istine među našim narodima”, stoji u priopćenju.

"Posebno apeliramo na medije i njihove vlasnike da odgovorno rade svoj posao i da u javni diskurs ne uvode pojmove kakvi su 'klanje', 'rat', 'napadi', 'najveći neprijatelji našeg naroda' i sl. Nadamo se da smo iz proteklog rata naučili kako je malo laži, nepovjerenja i neodgovornih politika potrebno da se izazove sukob koji je u konačnici rezultirao genocidom nad bošnjačkim narodom”, navodi se u priopćenji iz IZ.

Vuk TEŠIJA/H
ODCJEPLJENJE REPUBLIKE SRPSKE MOGUĆE JE SAMO NOVIM RATOM

Srpski član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić izjavio je da bi se Republika Srpska u postojećim okolnostima samo ratom mogla odcijepiti od BiH, što nitko ne podupire, uključujući Srbiju. Ivanić je u razgovoru za Deutsche Welle rekao kako ne bi podržao ni referendum o odcjepljenju RS-a ni pokušaj da se to odvajanje realizira. “U ovom trenutku ne postoji ni jedna međunarodna snaga koja bi iza toga stajala. Prva Srbija ne bi stala iza toga zbog Kosova. Postoji samo treći način kako to možete učiniti, a to je ratom. Ja to ne želim i nikada neću ući u rat“, kazao je Ivanić. Dodao je da o osamostaljenju uopće ne treba razmišljati jer se to ne može uskoro dogoditi.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike