Regija
OBNAVLJA SE CRKVA U KRNDIJI

Mijenja se krovište, a
na tornju će biti i stakla
Objavljeno 15. studenog, 2017.

KRNDIJA

Počela je obnova krovišta impresivne crkve Uzvišenja Svetog Križa u Krndiji, selu punitovačke župe, nedaleko od Đakova. Na njezino loše stanje tamošnji župnik Đurica Pardon upozoravao je duže vrijeme, posebice na činjenicu da bi krov doslovce mogao skliznuti na tlo.

Dan progona 11. svibnja

Ta crkva, o čemu smo više puta pisali, spomenik je njemačkom narodu koji je nakon Drugog svjetskog rata protjeran iz tog kraja, onima čiji je život ugasnuo u logoru, a podsjetnik preživjelima koji se upravo u njoj svake godine na dan progona, 11. svibnja, okupljaju.

- Radovi su počeli odmah poslije Svih svetih, izvođač radova je Akropola d.o.o, a radove sufinancira Nadbiskupija đakovačko-osječka, Ministarstvo regionalnog razvoja, te Župa Punitovci. Radovi obuhvaćaju najprije promjenu krovne konstrukcije koja je istrunula, zamjenu crijepa i limarije, onog oštećenog dijela, te zastakljivanje, tj. zatvaranje prozora na tornju - pojasnio je župnik Pardon.

Kaže i kako je plan sanirati štetu koja je nastala od vlage, odnosno slivnih voda koje su ulazile u crkvu.

- Sanirat će se zidovi koji su bili oštećeni. Važno je izvana zaštiti unutrašnjost. Unutar crkve su sitniji popravci, veći dio toga ostaje za drugu fazu radova koja će obuhvati presijecanje kapilarne vlage i uređenje unutarnjih zidova, kaže župnik. Prva faza radova koji su u tijeku iznosi oko 500.000 kuna, a drugu će, kaže, provesti kad bude bilo novca.

- Za sada je važno da se crkva uredi izvana i zaštiti od daljeg propadanja. Najviše štete bilo je na krovu gdje su letve istrunule do kraja zbog propusta prijašnjih izvođača radova. Kompletan crijep mora se skinuti, potom treba postaviti nove letve i izolaciju. Do sada je završena jedna trećina radova na krovu. Potom ide skela oko tornja kako bi se postavili prozori - dodaje župnik, uz napomenu kako se i u obnovi koristi onaj materijal koji nije oštećen.

Tridesetak stanovnika

Podsjetimo, voljom i odlukom odbora mještana Krndije gradnja crkve počela je 1935. godine, a završena je i blagoslovljena 1937., na blagdan Našašća Svetog Križa, 3. svibnja. Tadašnje vijeće ju je sagradilo dobrovoljnim darovima svojih sumještana, a ovo selo imalo je oko dvije tisuće stanovnika i bilo je to, uz Đakovo, gotovo najveće naselje na području Đakovštine.

Krndija je u to vrijeme imala prvo kino u Đakovštini, provedenu električnu energiju, dvije čitaonice, šest gostionica i mnogo zanatlija, iako su se ljudi pretežito bavili zemljoradnjom. Danas Krndija ima jedva tridesetak stanovnika. Od 1937. do 1944. crkva je bila u upotrebi, a od 1944., s jedne strane odlaskom i protjerivanjem podunavskih Švaba koji su ondje živjeli, s druge strane odvođenjem stanovništva u logor, crkva prestaje služiti svrsi. Crkvu je 1998. vlastitim sredstvima počeo obnavljati Lee Pek, koji je bio rodom iz Potnjana, ali je kao dječak dolazio u krndijsku crkvu, a svoju je životnu ušteđevinu htio u nju uložiti. Nažalost, kako nam je svojevremeno pojasnio župnik Đurica Pardon, u vrijeme komunizma PIK Đakovo je preuzeo kompletnu zemlju, a crkvom se koristio za skladište različitih materijala, kemijskih sredstva, umjetnog gnojiva, neko vrijeme čak i kalklamona i drugoga, što je naštetilo samoj zgradi. Inače, nadzor radova koji su u tijeku provodi Helion d.o.o. Iz Osijeka.

Maja MUŠKIĆ
Radovi loše izvedeni

Lee Pek je nakon progona završio u Njemačkoj, a sa svojom ušteđevinom, uz dopuštenje nadležnih, renovirao je crkvu. Župnik Đurica Pardon kazao nam je kako radovi, nažalost, nisu najbolje izvedeni, što svjedoči i potreba za temeljitom obnovom. “Angažirao je različite ljude, međutim, to je vrijeme pretvorbe, propadala su poduzeća, radovi su loše izvedeni, pravog nadzora nije bilo. Sredstva su s vremenom postala ograničena, ali uspio je crkvu osposobiti za upotrebu”, kazao nam je župnik.

Možda ste propustili...

DOK SE ČEKA PRIMOPREDAJA OBNOVLJENE ZGRADE

Sud dvorište želi urediti u parking, dobiva nova vozila

UREĐUJU ZELENE POVRŠINE, POČELA SADNJA CVIJEĆA

Cvjetne će gredice s više od 4000 ljetnica uljepšati grad

IZLOŽBA U KNJIŽNICI U POVODU SVJETSKOG DANA UMJETNOSTI

Blackout poezija - radovi osnovnoškolaca

Najčitanije iz rubrike