Regija
OPTUŽUJU JANKOVICSA I JAKABA

Odakle im novac za nekretnine i radove?
Objavljeno 16. studenog, 2017.

BELI MANASTIR

Zbog sumnje u netransparentno trošenje novca iz proračunskih sredstava, Vijeće mađarske nacionalne manjine Osječko-baranjske županije uputilo je Ministarstvu financija, Sektoru za financijski i proračunski nadzor dopis (prijavu) u kojem optužuju Roberta Jankovicsa, saborskog zastupnika i izvršnog predsjednika DZMH-a, te Šandora Jakaba, predsjednika DZMH-a, za netransparentno trošenje proračunskih sredstava.

“Pokrštavanje” birača

- Imenovane osobe su u ime krovne udruge (DZMH) i mjesnih KUD-ova ove godine ulagale značajna financijska sredstva u nekretnine, te u financiranje raznih aktivnosti i manifestacija vezanih uz mađarsku manjinu u RH. Na temelju saznanja s terena od lokalnih samouprava, predstavnika sela, udruga, te izvođača radova, a u nedostatku transparentnosti, naše je Vijeće na sjednici održanoj početkom listopada ove godine zaključilo podnijeti prijavu protiv imenovanih, kako bi se utvrdili izvori i načini financiranja, s posebnim naglaskom na provedbu postupka javne nabave, bez obzira na izvor sredstava - stoji u prijavi koju je potpisala predsjednica Vijeća Tünde Šipoš Živić. Ističu kako je u posljednjih godinu dana, posebice intenzivno u Jankovicsevom mandatu, u kupnju i adaptiranje nekretnina, te financiranje različitih manifestacija uloženo zapanjujuće mnogo sredstava. Pri tome je, tvrdi Vijeće, primijenjena posebna tehnika tako da čak ni vlasnicima kupljenih, odnosno adaptiranih objekata nisu poznati izvori tih sredstava, a posebno tehnika realizacije i odabir izvođača radova. Nabrajaju kako se radi o kupnji kuće u Belom Manastiru, u Ulici svetog Martina, objekta u Lugu, te jedne od najvećih i najvrednijih kuća u Kotlini. Znatna sredstva, nastavljaju, uložena su i u adaptacije. Riječ je o laslovačkom Domu kulture, lovačkom domu i reformatskoj crkvi, potom Domu kulture u Dalj planini, staroj školi u Vardarcu, te objektu KUD-a Népkör u osječkoj Retfali.

- Osim svega navedenog, organizirano se financiralo, najvećim dijelom u gotovini, “pokrštavanje” birača srpske, hrvatske i romske nacionalnosti u Mađare, kako bi Jankovics pobijedio na izborima. Činjenice su dokazane, a sudski su postupci u tijeku. Procjenjujemo da se radi o nekoliko stotina “pokrštenih” birača, u što su, pretpostavljamo, uložena značajna sredstva - dodaju, naglašavajući kako su sredstva trošena i na redovite odlaske autobusima na izlete, najčešće u Mađarsku, često organiziranje raznih manifestacija KUD-ova, sportskih i vatrogasnih udruga, i to u pravilu iz Kopačeva, Vardarca, Luga, Suze, Batine, Podolja, Laslova, Kotline i Belog Manastira.

- Više od 90 posto ulaganja u nekretnine i financiranje ostalih aktivnosti pred širom su javnosti tajna. Kako se radi o proračunskim sredstvima, zakonska je obveza trošiti ih namjenski i transparentno, što se ne čini. Samo temeljitom istragom mogu se saznati izvori sredstava i tehnika trošenja - piše u dopisu koji završava pretpostavkom kako u ovakvom načinu poslovanja ima elemenata prekršaja i krivičnog djela. Dopis je upućen i Furiu Radinu, potpredsjedniku Sabora RH, te Miloradu Pupovcu, predsjedniku Odbora za ljudska prava i prava nacionalnih manjina Sabora RH.

Komentirajući optužbe na njegov račun, Jankovics ističe kako je Vijeće mađarske nacionalne manjine savjetodavno tijelo jedinice lokalne samouprave, u ovom slučaju Osječko-baranjske županije, što je i njihova ovlast, odnosno njihov mandat temeljen na Ustavnom zakonu o pravima nacionalnih manjina.

Sve javno dostupno

- Njihova ovlast nije da nadziru rad udruga i zastupnika mađarske nacionalne manjine. No, nažalost, Vijeće je u ovom sastavu postalo sredstvo pokušaja opstrukcije u rukama SMU-a - tvrdi Jankovics. U cilju informiranja javnosti želi istaknuti kako svi u prijavi navedeni projekti za cilj imaju prije svega osiguravanje adekvatnih prostora za rad mađarske zajednice i financirani su sredstvima Vlade RH ili vlade Mađarske. Svoj pravni temelj imaju u Operativnom programu Vlade RH za mađarsku nacionalnu manjinu te zaključcima sa sjednice Međuvladinog odbora za zaštitu mađarske nacionalne manjine u RH i hrvatske manjine u Mađarskoj, koja je u veljači ove godine održana u Zagrebu, a provođenje kojih je Vlada RH prihvatila kao svoju obvezu.

- Svi su ti dokumenti javno dostupni na web-stranici Vlade RH. Operativni provoditelji dijela tih projekata jesu jedinice lokalne samouprave, a u najvećem su broju provoditelji različite udruge i ustanove mađarske nacionalne manjine. Siguran sam da će svi oni o realizaciji projekata izvijestiti partnere u ugovorenim rokovima - odgovara. Iako ne zna za financiranje kojih manifestacija ga optužuju, pretpostavlja da mađarske udruge sve aktivnosti provode iz sredstava jedinica lokalne samouprave, Savjeta za nacionalne manjine te javne zaklade vlade Mađarske, sukladno ugovorenim proračunima. Dodaje kako su sve odluke o sufinanciranju programa javno dostupne na web-stranicama donatora.

- Činjenica je da su udruge mađarske nacionalne manjine izuzetno aktivne, da manifestacija i programa nikada nije bilo više nego u 2017. godini, što je još jedan doprinos naše manjine ukupnom razvoju Osječko-baranjske županije - kaže, napominjući kako je sve spomenuto, ali i još veći projekti u interesu mađarske nacionalne manjine koji dolaze u sljedećim godinama, dokaz kako se za mađarsku nacionalnu manjinu u Hrvatskoj svih prethodnih godina moglo učiniti puno više, ali njegovi prethodnici u Saboru te prilike nisu znali iskoristiti. Kako ne bi ostao dužan, podsjeća na najam zmajevačke prostorije koju je Vijeće mađarske nacionalne manjine SMU-u naplaćivalo 6000 kuna mjesečno, odnosno 288.000 kuna tijekom četverogodišnjeg mandata.

- Kada već inzistiraju na transparentnosti, smatram kako bi javnost i dalje iznimno zanimalo prema kojim je kriterijima određen najam. Pitanje je javno postavljeno još 2015. godine, ali odgovora nema - podvlači Jankovics.

Ivica GETTO
Dvije kuće na 200 stanovnika?

Zanimljiv je slučaj s nekretninama u vlasništvu krovnih udruga mađarske nacionalne manjine u Kotlini. Premda ovo selo ima oko 200 stanovnika, tamo su dvije “Mađarske kuće”. Jedna još nije otvorena zbog radova na obnovi i adaptaciji. “Pitam se zbog čega je to potrebno. Za kupnju i adaptaciju obje kuće izdvojena su ne tako mala sredstva koja su se mogla uložiti u nešto drugo. Ne opravdavam previše kupnju i adaptaciju postojeće kuće, otvorene za javnost, ali se u njoj bar skupljaju mladi. Kupljena je i nazad se ne može. No, zašto se sada kupuje i adaptira ova druga, najveća u selu. Za desetak ljudi koji će u nju dolaziti'', pita se jedan stanovnik Kotline koji je htio ostati anoniman. I u Belom Manastiru nekoliko je “Mađarskih kuća”, od kojih je jedna otvorena prije nekoliko dana u povodu Dana grada. Prema posljednjem popisu stanovništva, u Hrvatskoj živi približno 14.000 Mađara, od kojih u Baranji oko 6000, a u Osječko-baranjskoj županiji nešto više od 8000.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike