Regija
OPG FERBEŽAR ŠIRI POSAO

Svježe meso, kulen i šunka od fajferice u trgovačkim lancima
Objavljeno 16. studenog, 2017.

OTOK

Mnogi stručnjaci, ali i obični ljubitelji svinjskog mesa, tvrde kako je svježe meso autohtone slavonske crne svinje fajferice izvrsne kvalitete i još nije dovoljno poznato široj kulinarskoj javnosti, a posebno ističu kvalitetu prerađevina, poput kulena i kobasica, jer meso fajferice ima idealan odnos masnoće i mesa. U kvalitetu svježeg mesa fajferice uskoro će se moći uvjeriti kupci u trgovačkom centru Kaufland, gdje će moći kupiti meso s Obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva Vlade Ferbežara iz Otoka, kod Vinkovaca, člana Udruge uzgajivača crne slavonske svinje Fajferica, sa sjedištem u Đakovu.

- Prva isporuka kreće sljedećeg tjedna i u mesnici će kupcima biti dostupna u drugu subotu. Moje meso fajferice prodavat će se u sklopu akcije kojoj je u prvom planu kvaliteta, a ne samo cijena. Pratit ćemo potražnju nekoliko mjeseci i ako bude potrebe, povećat ćemo isporuku. Ideja da prodaju meso fajferice proizvedeno na mojem gospodarstvo potekla je od Kauflanda, jer tražili su takvo meso i količinu kod drugih proizvođača, ali je nisu našli. Od početka prosinca i u drugom velikom trgovačkom lancu - Lidlu, moći će se kupiti moji proizvodi, prerađevine od kulena do kobasice. Moram reći da su oba trgovačka lanca bila iznimno korektna u pregovorima i nisu zahtijevali ni rabat ni bonus, kao što je slučaj u mnogim drugim trgovačkim lancima, i od prve su prihvatili cijenu koju sam ponudio – kaže Vlado Ferbežar dok zadovoljno promatra fajferice koje se brčkaju u blatu na rubu šume na njegovu gospodarstvu nedaleko od Otoka.

Ovdje je 150 krmača autohtone slavonske crne svinje i još stotinjak krmača drugih pasmina, a u tovu je ukupno 1500 svinja koje Ferbežar uzgaja u prirodnim uvjetima, na otvorenom. Podnio je zahtjev Hrvatskim šumama da mu dopuste da dio fajferica smjesti u obližnju šumu, gdje bi imale idealne uvjete za prirodni uzgoj i gdje bi svinje žirovale kao što je to bilo nekada, ali odgovor još čeka. Godišnje proizvede 1500 kilograma zaštićenog izvornog slavonskog kulena vrhunske kvalitete i još 10 tona slavonskog kulena. Svoje prerađevine Vlado Ferbežar plasira na sajmovima, sudjeluje u akciji “Doručak s hrvatskih farmi”, ali najviše preko svoje dvije trgovine u Zagrebu.

- Gospodarstvo Ferbežar posjeduje ono što velika većina uzgajivača i članova Udruge nema, a to je vlastiti preradbeni kapacitet, te je naša vizija da registracijom Udruge, najvjerojatnije u oblik proizvođačke organizacije, izgradimo vlastitu preradu, odnosno kompletni sustav gospodarske djelatnosti, te tako omogućimo svakom članu put do tržišta – kaže Dominik Knežević, predsjednik Udruge Fajferica.

Miroslav FLEGO
Nagrađivani istarski pršuti od butova Ferbežarovih svinja

Ferbežar sudjeluje i na međunarodnom sajmu pršuta u istarskom gradiću Tinjanu, gdje je u listopadu za slavonsku šunku osvojio zlatnu medalju, a isporučuje i svježe butove istarskim pršutarima koji ih posebnim sušenjem pretvaraju u čuvene istarske pršute. Na posljednjoj fešti pršuta u Tinjanu od najviše nagrađenih zaštićenih istarskih pršuta, četiri su proizvedena od svježih butova s Ferbežarovog gospodarstva, a prošle godine rekorder, drniški pršut, težio je 22,5 kilograma i bio dug više od metra, proizveden od svinje teške 420 kilograma – naravno, iz Ferbežarova gospodarstva.

Ferbežar čeka odgovor Hrvatskih šuma na zamolbu da mu dozvole žirovanje svinja

1500

kilograma zaštićenog izvornog slavonskog kulena vrhunske kvalitete i još 10 tona slavonskog kulena proizvede godišnje

Gospodarstvo Ferbežar ima vlastiti preradbeni kapacitet, svoju preradu planira i Udruga Fajferica

sajam u Istri

U TINJANU JE OSVOJIO ZLATO ZA SLAVONSKU ŠUNKU

Možda ste propustili...

OPĆINA VILJEVO PLANIRA GRADNJU

Srijemski kulturni centar u Ivanovu

ULAGANJE OD 570.000 EURA

Nove prostorije za NK Šipovac

Najčitanije iz rubrike