Dome slatki dome
VETERINARSKI KUTAK

Zima pred vratima
Objavljeno 16. studenog, 2017.

Zakoračili smo u poznu jesen, a i zima je pred vratima. To vremensko razdoblje donosi nam i neke probleme u obliku prehlada, viroza i gripe koje ne zaobilaze ni naše kućne ljubimce.

Mačke često obolijevaju od virusnog rinotraheitisa, tj. upale gornjih dišnih puteva koje su popraćene suzenjm iz očiju, upalama sinusa i grla, te životinje manje jedu, potištene su i imaju sve simptome bolesnog stanja. Obvezno je liječenje antibioticima da ne bi došlo do sekundarnih infekcija. Uz to potrebne su i kapi za oči, što sve upućuje na posjet veterinaru. Postoji preventiva, tj. cijepivo protiv tri najčešće virusne bolesti mačaka - ono se preporuča, ali nije obvezno. Dobro je držati se poslovice “bolje spriječiti nego liječiti”“.

Psi u ovo vrijeme najčešće „pokupe“ virusni bronhitis koji je popraćen jakim kašljem, odbijanjem hrane i šetnje. Ako se ne započne pravovremeno liječiti može doći do kroničnog bronhitisa ili upale pluća. Protiv te bolesti postoji cijepivo i to ujedno protiv pet najčešćih virusnih bolesti pasa. Cijepljenje se preporuča jednom godišnje.

Uz opasnosti od virusa, na naše kućne ljubimce u ovo doba godine vreba još jedna opasnost – krpelji. U zadnje vrijeme imamo povećani broj životinja oboljelih od Piroplazmoze (babezioze). Krpelji se hrane krvlju domaćina i pri tome unose uzročnika bolesti u krv, dolazi do raspadanja crvenih krvnih zrnaca, što se manifestira anemijom, povišenom tjelesnom temperaturom i pojavom krvi u mokraći. Životinja je apatična, odbija hranu i šetnju. Stanje je ozbiljno te treba odmah otići do veterinara da dobije serum i popratnu terapiju, inače može doći do žutice i uginuća.

Kućne ljubimce koji borave u prirodi treba obvezno zaštiti od buha i krpelja aplikacijom ampulica, špricanjem sprejevima, stavljanjem ogrlica, ili najnovijim preparatima u obliku tablete koje psi vrlo rado pojedu. Prednost tablete je da pas može pokisnuti, ići u vodu, a učinak tablete se ne smanjuje. Nakon svega navedenog malo provjerite putovnice vaših kućnih ljubimaca i prema potrebi obavite preventivna zaštitna cijepiva, tretirajte ih protiv buha, krpelja i crijevnih nametnika, a sve zbog zdravlja vašeg kućnog ljubimca. M.Domes-Čamagajevac, dr.vet.med, Veterinarska ambulanta “Fury”

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike