Dome slatki dome
DIZAJN ZAŠTITA I FUNKCIONALNOST

Odabir vanjske i unutarnje stolarije
Objavljeno 16. studenog, 2017.
Low-e premaz na unutarnjoj strani stakla sprječava gubitak topline

Stolariju dijelimo na vanjsku i unutarnju, a svaka od njih treba zadovoljiti niz funkcionalno-estetskih kriterija, kao što su zvučna izolacija, toplinska izolacija, stabilnost, ekonomičnost te estetsko uklapanje u elemente interijera.

U područje vanjske stolarije ubrajamo vrata i balkonske prozore, a najčešće se kao materijal koristi drvo, PVC, aluminij, ili kombinacija drvo i aluminij. Drvena stolarija ekološki je najprihvatljivija, ali zbog cijene i kompleksnijeg održavanja danas se sve rjeđe koristi. PVC stolarija našla je široku primjenu zbog povoljnije cijene u odnosu na drvo i aluminij te praktično održavanje i neosjetljivost na vanjske utjecaje.

Zvučna izolacija

Aluminij je gotovo neizostavan na poslovnim objektima, a u stambenima je idealna kombinacija aluminija na fasadi i drveta s unutrašnje strane, čime se ostvaruje mnogo ugodniji ambijent od primjene samog aluminija. Zvučna izolacija vanjske stolarije vrlo je važna karakteristika pri odabiru, a uvjetovana je vrstom objekta, kao i pozicijom objekta. Srednja razina izloženosti buke prosječnog objekta je 65-80 dcb, a dopuštena razina u primjerice stambenom objektu je 30 dcb. Jednostruko staklo smanjuje razinu buke za 30 dcb. Za kvalitetu zvučne izolacije važan je prozor sa svim svojim elementima, ali najkritičnije točke su spojevi prozor-zid, krilo-okvir i kutevi krila. Staklo je također važan element. Izolacijsko staklo 4/16/4 koje se standardno ugrađuje ima zvučnu izolaciju 33 dcb, što znači da zadovoljava potrebe za zvučnom izolacijom. Za poboljšanje toplinske izolacije umjesto zraka kao izolatora prostor između stakala može se ispuniti inertnim plinom argonom, čime se povećava učinkovitost prozora. Vrlo je važan i low-e premaz na unutarnjoj strani unutarnjeg stakla koji sprječava gubitak topline reflektirajući je natrag u prostor. PVC okvir mora imati čelično ojačanje, aluminijski prekinuti toplinski most.

Odabir vanjske stolarije u kontekstu kvalitetnog povezivanja s elementima interijera vrlo je važan. Odabir drvene stolarije ili kombinacije drvo i aluminij kvalitetno je rješenje, ali je važno uskladiti parket i unutarnju stolariju s vanjskom stolarijom. Ona mora biti od iste vrste drva ili bajcani u istu boju, eventualno vrata mogu biti u drugoj boji ili materijalu (lakirana u bijelo). Kod odabira PVC stolarije (najčešće bijela boja) treba povezati tematski unutarnju stolariju, što znači da ona treba biti bijela. Odabir aluminija nužno traži povezivanje parketa i unutarnje stolarije, kako bi u prostoru bilo što manje različitih materijala, tj. što više sklada. Aluminij je vizualno hladan materijal ako se koristi u sivim tonovima pa ga treba izbjegavati za postizanje “tople kućne atmosfere”.

Odabir unutrašnje stolarije također zahtijeva zadovoljavanje niza funkcija, a prije svega izolacijsku. Okvir vrata radi se od masiva, lameliranog drveta, metala, a ispune vrata su različite - kartonsko saće (nešto lošija zvučna izolacija), perforirana iverica, puno drvo, o čemu ovise i izolacijske vrijednosti, s obostranim oblaganjem šperanim drvetom, drvenim pločama, MDF-om. Dovratnik može biti izrađen od hdf-a, mdf-a, masiva i sl. Svaki dovratnok treba imati ugrađenu brtvu, zbog toplinske i zvučne izolacije. Danas se podjednako često koriste i parvokutni i zaobljeni profili dovratnika, a na njihov izbor utjecat će i profil vanjske stolarije. Svi elementi trebaju biti ili pravokutni ili zaobljeni, a spoj na dovratniku također usklađen - ravan ili pod 45 stupnjeva. Sve su ovo mali detalji koji mogu estetski narušiti prostor ako se ne obrati dovoljna pozornost na njih.

Vidljivi panti koji su do sada bili uobičajeni, sve se češće zamjenjuju s nevidljivima, što je etetski prihvatljivija, ali i skuplja verzija. Kvaka s bravom je završni element koji treba biti elegantan i nenapadan.

Vrata

Vrata mogu biti izvedena u kombinaciji drvo i staklo, čime se omogućuje veća propusnost svjetla, a odabir stakla u tom je slučaju vrlo važan. Takva vrata trebaju biti elegantna, ali ne preizražajna, osim ako se ne radi o minimalističkom prostoru gdje se najveći naglasak želi staviti upravo na staklo. Izbor dekorativnih stakala vrlo je velik i u tom slučaju vrata će postati glavni ukras prostora.

Pravilnim odabirom vanjske i unutarnje stolarije moguće je ostvariti velike energetske uštede, dobru zvučnu izolaciju, a također stvoriti kvalitetnu osnovu za atraktivno uređenje svakog interijera.

Izabela Galović Ninić, dip. ing. arh.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

POZITIVNO DJELOVANJE PASA

Havanezeri najbolje smanjuju stres

2

VRT - PRIPREME ZA NOVE RADOVE

Biljke pamte nepažnju i nestručnost

3

ZA SVE STILOVE UREĐENJA

Moderni tepisi za toplinu doma