Svijet
SPECIJALNI RAT

EU kreće u bitku protiv cyber napada iz Rusije
Objavljeno 15. studenog, 2017.

Nakon događaja u istočnoj Europi i Kataloniji, ministri vanjskih poslova zemalja Europske unije obećali su više sredstava za borbu protiv inozemnih uplitanja u Europi, posebice od ruskih aktera, prenosi Euroactiv.

"Pitala sam ministre da podupru moj zahtjev za povećanjem ljudskih i financijskih sredstava za borbu protiv dezinformacija i propagande koji dolaze iz inozemstva", izjavila je Federica Mogherini, visoka predstavnica EU-a za vanjske poslove i sigurnosnu politiku. "Dobili smo političku podršku ministara. Sada ćemo vidjeti hoće li ministri financija slijediti upute ministara vanjskih poslova u idućim tjednima", rekla je novinarima nakon sastanka Vijeća.

Promidžbene i dezinformacijske aktivnosti koje nastaju i multipliciraju se u Rusiji postali su izvor ozbiljne zabrinutosti, prije svega u Ukrajini i članicama EU-a iz istočne Europe. Nakon nekoliko lažnih novinskih priča tijekom francuskih izbora, a u novije vrijeme i tijekom katalonske krize, ministri su se složili da se mora više poduzeti kako bi se suprotstavili novoj vrsti prijetnje usredotočenoj na destabilizaciju EU-a.

Nakon što se pozvao na katalonski primjer, španjolski ministar vanjskih poslova Alfonso Dastis pozvao je svoje kolege da "ozbiljno shvate strateške komunikacije". To je bilo prvi put da je španjolska vlada spomenula katalonsku krizu tijekom službenog sastanka s europskim partnerima.

Mogherini nije dala detalje o tome koliko će resursa biti dodijeljeno inicijativi i koji je kalendar za provedbu implementaciju. “No, nitko u prostoriji nije se suprotstavio jačanju triju specijalnih postrojbi koje će se posvetiti strateškim komunikacijama, rekao je španjolski ministar vanjskih poslova Alfonso Dastis.

Mogherini je primijetila promjenu rasploženja kada je podsjetila da je Europska komisija već predložila povećanje sredstava EU-a za rješavanje ove prijetnje. Vijeće je blokiralo prijedlog prije nekoliko mjeseci.

Zeleno svjetlo ministara slijedilo je zahtjev Europskog parlamenta koji je u pregovorima o prijedlogu proračuna za iduću godinu, zatražio “povećanje sredstava za suzbijanje dezinformativnih kampanja i kibernetičkih napada”, te promicanje “objektivnog” prikazivanja Unije u njezinom susjedstvu i zapadnom Balkanu. Nalog za povećanje protupropagandnih mjera Europske unije došao je nakon što je Europska komisija pokrenula javnu raspravu o mjerama za borbu protiv lažnih vijesti (tzv. fake news). Mogherini i ministri naglasili su kako bi napori EU-a trebali biti usmjereni na borbu protiv dezinformativnih kampanja i lažnih vijesti, ali i pomoći širenju europskih vrijednosti.

Španjolski ministar Alfonso Dastis objasnio je kako nema dokaza da je ruska vlada sponzorirala širenje lažnih vijesti, ali je rekao da takve aktivnosti i internetski promet dolaze s ruskog teritorija.

El Pais je u ponedjeljak izvijestio kako se osnivač Wikileaksa Julian Assange sastao u Londonu s neovisnim aktivistom Oriolom Solerom 9. studenoga, u veleposlanstvu Ekvadora u Londonu, gdje Assange trenutačno boravi. Na pitanje o sastanku Dastis je rekao da postoje "mnoge indikacije" prema kojima su Assange i drugi pokušali "manipulirati" tijekom katalonske krize. U intervjuu njemačkom dnevniku Handelsblatt, španjolski premijer Mariano Rajoy komentirao je da je većina profila koji šire lažne vijesti na Twitteru povezanu s Katalonijom bila lažna. Polovina njih je registrirana u Rusiji, a 30 posto u Venezueli. Samo tri posto njih bili su stvarni računi.

Vuk TEŠIJA
INFORMACIJAMA S INTERNETA LANI MANIPULIRALO 30 VLADA

Sve više vlada u svijetu slijedi Rusiju i Kinu manipulirajući informacijama u virtualnom svijetu i ušutkava kritičare na društvenim mrežama što je velika prijetnja demokracijama, piše Freedom House, organizacija za ljudska prava, u studiji objavljenoj u utorak. Studija o internetskim slobodama provedena u 65 zemalja pokazuje da je 30 vlada pribjegavalo nekom obliku manipulacije u svrhu iskrivljavanja informacije objavljene na mreži, što je porast u odnosu na lani kada su to činile 23 vlade. Manipulacijske tehnike uključuju plaćene komentatore, tzv. trolove, zatim automatizirane račune (što se naziva "bot"), lažne mrežne stranice s vijestima, propagandne stranice, navodi se u studiji "Sloboda na mreži" iz 2017.. Taktike dezinformacija i manipulacija igrale su veliku ulogu u izborima u najmanje 18 zemalja u prošlog godini, uključujući Sjedinjene Države, navodi se u izvješću.

Najčitanije iz rubrike