Novosti
AŽURIRANA “LISTA SRAMA”

Lista poreznih dužnika: Slavonski rekorder je tvrtka iz Bijelog Brda
Objavljeno 15. studenog, 2017.
Državi dužno 87 tvrtki iz Osječke županije, a taj dio liste predvodi 21,6 milijuna kuna dužna tvrtka Metal-Metallum

Nakon gotovo godinu dana ažurirana je “lista srama” - popis najvećih poreznih dužnika, pravnih i fizičkih osoba koje nisu podmirile dospjele dugove po osnovi poreza na dodanu vrijednost, poreza na dobit, poreza na dohodak i prireza, doprinosa za obvezna osiguranja (...), koji je objavilo Ministarstvo financija - Porezna uprava.

Nova stavka na listi (kategorija duga) je dug prijavljen u postupak izvanredne uprave s osnova javnih davanja koja se iskazuju na listi dužnika, na kojoj su mjesto zauzele tvrtke iz koncerna Agrokor. Kako navodi poslovni tjednik Lider, od zadnje objave, ministar financija Zdravko Marić u novom je poreznom zakonu razrijedio objavljivanje liste dužnika s kvartalnog na godišnji ritam, zbog navodnog smanjenog interesa javnosti. Dugovi Agrokorovih tvrtki nisu objavljeni u siječnju, a od studenoga 2016. do “lex Agrokora” zamrznuti su na 189,6 milijuna kuna, dok je u međuvremenu 20 Agrokorovih tvrtki s liste nakon “lex Agrokora” u poreznoj preplati od 37 milijuna kuna. Dakle, Agrokorove tvrtke još su dužne državi oko 153 milijuna kuna, ali to nije naplativo za vrijeme trajanja “lex Agrokora” - bar do 10. travnja, ili čak do 10. srpnja 2018. I nakon toga upitno je u kojoj će se mjeri i u kom roku država kao jedan od vjerovnika uspjeti naplatiti.

OBŽ: 87 tvrtki

Što se tiče slavonsko-baranjskog dijela liste, podijeljene na fizičke osobe koje obavljaju djelatnost, pravne osobe i građane, najveći je dužnik tvrtka Metal-Metallum iz Bijelog Brda, čiji je ukupni iznos duga 21,6 milijuna kuna. U “top 10 dužnika” našao se po jedan j.d.o.o. iz Osijeka i Popovca s ukupnim dugom većim od 27 milijuna kuna, odnosno tri d.o.o.-a iz Osijeka te po jedan iz Đakova, Belog Manastira, Dalja iz Čepina. Od spomenutih, tri su tvrtke u stečaju. U listu je svrstano i Belje, uz čije ime stoji iznos od 13,2 milijuna kuna.

Državi je 31. studenog dužno bilo ukupno 87 tvrtki s područja Osječko-baranjske županije. U dijelu liste koja se odnosi na fizičke osobe koje obavljaju djelatnost, najveći dug pripisan je Željku Bilandžiji iz Đurđenovca, a koji je državi “kratak” 4,2 milijuna kuna. Među ostalim poreznim obveznicima građanima “vodi” Atila Dujmović iz Kopačeva, čiji je ukupan dug 7,2 milijuna kuna. Mnogi od onih koji udovoljavaju kriterijima za objavu duga, gotovo sigurno, dug nikada neće platiti. Neki su, naime, “upali” u vješto pripremane zamke i uz male naknade pristali da se na njih prepisuju i osnivaju tvrtke, nesvjesni konačnih posljedica.

Policija se raspituje

Glas je, podsjetimo, već pisao o čovjeku iz Kopačeva koji nema ni vlastitu kuću, a državi duguje milijune. Upravo ovo baranjsko selo, smješteno na samom rubu Kopačkog rita, i prilikom objave prošle liste srama bilo je zanimljivo stoga što se više od tri milijuna kuna, te županijski rekord u skupini ostalih poreznih obveznika odnosio na njega, premda u njemu ne živi ni 500 stanovnika. Kako su isticali neki Kopačani, riječ je o (j.) d.o.o.-vima koje su prije nekoliko godina osnovali stranci, najviše Mađari, koje mnogi stanovnici nikada u životu nisu vidjeli. Tvrtke su se ugasile, dugovi ostali, a o pojedincima se čak i policija raspituje. Sada je situacija tek nešto bolja budući da su među pravnim osobama dužnicima iz Osječko-baranjske županije tri iz Kopačeva (prošli ih je put bilo pet), dok se Beli Manastir, primjerice, spominje šest puta. Kopačevo je zadržalo županijski “primat” kada se u obzir uzmu ostale fizičke osobe - građani.

Ivica GETTO
ČAK JE 48.975 GRAĐANA S DUGOM VEĆIM OD 15.000 KUNA

Sedam građanina i tri tvrtke najveći su hrvatski dužnici. S dugom od 289 milijuna kuna vodi Željko Matelić iz Rapca, slijede dvije tvrtke koje trguju zlatom, 5R (151 milijun kuna duga) i Palić aurum (88 milijuna kuna), obje u stečaju. Zagrebački Dignatio dužan je 86 milijuna kuna, dok peti i šesti, Zvonimir Staničić (Grubišno Polje) te Marijan Kunina (Zagreb) duguju 84, odnosno 80 milijuna kuna. Ante gradnja u stečaju dužna je 68 milijuna kuna, Meltal 66 milijuna, a Dalmacijavino 57 milijuna kuna. Na 10. mjestu liste najvećih dužnika je Zagrebački uslužni centar s poreznim dugom od 54 milijuna kuna. Ukupno gledajući, na listi dužnika je 3157 tvrtki s dugom većim od 300.000 kuna, 6741 fizička osoba koja obavlja djelatnost s dugom većim od 100.000 kuna i 48.975 građana s dugom većim od 15.000 kuna. U stečaju je 378 dužnika, a 21 je u likvidaciji.

U Baranji 19 velikih dužnika

Krajem prošle godine na popisu Porezne uprave našle su se 23 baranjske pravne osobe s ukupnim dugom od približno 27 milijuna kuna. Na posljednje objavljenoj listi nalazi ih se 19, zajedno s Beljem. Njihov porezni dug iznosi 34 milijuna kuna, bez 13 milijuna “beljskih” kuna. Najveći baranjski dužnici u kategoriji pravnih osoba (među prvih deset) su Berberović j.d.d.o. iz Popovca (9,6 milijuna kuna) i Modica Mereo d.o.o. u stečaju (7,8 milijuna kuna). Što se osječkih pravnih osoba tiče u top 10 su Tibia j.d.o.o., Safe trade d.o.o., Citrin d.o.o. u stečaju i Slavonijainspekt d.o.o. Tu su još đakovački Pan trgopromet u stečaju, Milana d.o.o. iz Dalja i Tadić promet Čepin.

Možda ste propustili...

NACIONALNO I ETNIČKI MOTIVIRAN INCIDENT U PANČEVU U SRBIJI

Napadnuti hrvatski državljani, napadač pritvoren

20. TRAVNJA U HOTELU SHERATON U ZAGREBU

Predstavljanje uglednih škola