Osijek
DJEČJI VRTIĆ OSIJEK

Pet kandidata za ravnatelja. Roditelji traže da, čim stupi na dužnost, uvede promjene
Objavljeno 15. studenog, 2017.
Najveći su problemi nedostatak odgojiteljica, pretrpanost grupa, dežurstva...

Nakon što je prošlog tjedna zaključen natječaj za novu ravnateljicu Dječjeg vrtića Osijek, javnost, a prije svega roditelji 2913 osječkih vrtićaraca, nestrpljivo očekuju ime osobe koja će iduće četiri godine biti na čelu ustanove.

Na natječaj se prijavilo šest kandidata, od kojih je njih pet zadovoljilo formalnopravne uvjete, te u ponedjeljak prošlo proces usmene i pismene procjene rada u Zavodu za zapošljavanje. Oni će danas stati i pred Upravno vijeće Ustanove čiji predsjednik, Marin Babić, poručuje kako će nit vodilja pri odabiru novog ravnatelja/ice biti unaprjeđivanje rada dječjih vrtića.

Suradnja

Predstavnici roditelja iz osječkih vrtića, okupljeni pod kapom Inicijative roditelja djece osječkih vrtića, uputili su svim kandidatima koji su zadovoljili uvjete natječaja i time ostvarili pravo na testiranje u Zavodu za zapošljavanje otvoreno pismo kojim ih upozoravaju na kronične probleme u osječkim vrtićima, a osobu koja u konačnici sjedne u fotelju Dječjeg vrtića Osijek pozivaju na suradnju.

- S novom ravnateljicom želimo otvoren odnos, bolju komunikaciju i suradnju za dobro djece i zaposlenika Dječjeg vrtića. Imamo puno prijedloga za poboljšanje rada vrtića i nadamo se da će za njih biti sluha. Vjerujemo da će nova ravnateljica unijeti entuzijazam i promjene u DV Osijek radi dobrobiti svakog djeteta te u suradnji s nama roditeljima neprestano upozoravati sve odgovorne da je od svih ulaganja najisplativije ulaganje u djecu. Nadamo se da čitajući ovo pismo neće dobiti dojam da je u neprijateljskom tonu - treba imati na umu koliko je naše povjerenje naspram Uprave vrtića kojima svakoga dana u ruke stavljamo ono što je nama najvrjednije - poručuje Benjamin Novoselec uime Inicijative.

Prioriteti

U otvorenom pismu kao prioritetne probleme čijem rješavanju treba hitno pristupiti ističu: nedostatak odgojiteljica, neprimjerenost programa u vrijeme ljetnih dežurstava, neorganiziranje zamjenskih odgojiteljica za bolovanja i odlazaka u mirovinu, pretrpanost grupa, ugrožavanje sigurnost djece neodržavanjem infrastrukture, neujednačenost dnevnih dječjih izlazaka na otvoreno i loša komunikacija između Uprave vrtića i roditelja.

Ivana SOLAR
ŠTO INICIJATIVA RODITELJA PREDLAŽE ZA POBOLJŠANJE KVALITETE RADA

zaposliti dovoljan broj odgojitelja na neodređeno s obzirom na broj upisane djece u DV Osijek

organizirati da u svakom vrtiću bude otvoren minimalan broj soba za prijam onoliko djece koliko je potrebno

unaprijed planirati zapošljavanje novih odgojitelja na mjesta onih koji uskoro odlaze u mirovinu

omogućiti zamjene za sve izostanke odgojitelja duže od dva dana u vrtićima i duže od dana u jaslicama

postavljanje plastificiranih natpisa na dvorišna vrata te postavljanje elektronskih brava na ulazna vrata svih podcentara

smanjiti broj djece po grupama prema izmijenjenom Pravilniku o upisima i mjerilima za upise djece te ostvarivanja prava i obveza korisnika usluga DV Osijek

poboljšati komunikaciju s roditeljima jer načini i alati postoje, samo ih nitko ne koristi na prikladan način

ujednačiti dnevne aktivnosti djece

poboljšati komunikaciju s roditeljima preko oglasnih ploča, preko hijerarhijskih razina (voditelji objekata, roditelji, predstavnici objekata)

DOPUNA STATUTA DJEČJEG VRTIĆA

Inicijativa roditelja djece osječkih vrtića nedavno je dobila i odgovor Prosvjetne inspekcije na žalbu u vezi s izborom roditelja člana Upravnog vijeća DV Osijek. Utvrđeno je da su izbori provedeni u skladu s odredbama Zakona i vrtića, te stoga neće biti poništeni, no, istodobno Inspekcija naglašava kako su osnovani navodi Inicijative iz upućene žalbe o loše uređenom postupku izbora, što se očituje iz izlaznost birača na glasovanje, koja je bila izrazito mala.

“Uputili su nas da kao Inicijativa predložimo izmjene i dopune Statuta Dječjih vrtića Osijek kako bi izmijenili izborni sustav, što svakako planiramo učiniti”, kažu iz Inicijative.

Predsjednik Upravnog vijeća Dječjeg vrtića Osijek, Marin Babić, poručuje kako je uprava sklona podržati ovakve promjene.

Možda ste propustili...

U OŠ DALJ OKONČAN POLA MILIJUNA EURA VRIJEDAN PROJEKT KOZMOS

Visokotehnološkom društvu trebaju za STEM osnaženi učenici i nastavnici

DESETO IZDANJE KREATIVNE RIZNICE

Rizničarska kreativnost usmjerava životopise

Najčitanije iz rubrike