Gastro
UOČI FESTIVALA WINEOS

Gala večera nudi vrh osječke gastroscene
Objavljeno 15. studenog, 2017.

Sastavni dio četvrtog festivala vina, delicija i ugodnog življenja WineOS, koji se održava 1. i 2. prosinca u Esseker centru, predstavlja jedinstvena gala večera koja će se održati u četvrtak, 30. studenoga, u Muzeju okusa.

Gala večera bit će događaj na kojem će se prezentirati vrh gastronomske ponude Osijeka. Organizatori WineOS-a dogovorili su tako suradnju s najboljim restoranima u Osijeku kako bi zajedničkim snagama predstavili javnosti vještine i znanja domaćih kuhara. Večeru će, zbog poptunog doživljaja, pratiti sjajna vina vinarija iz naše regije.

Autorsku večeru priprema šest vrhunskih restorana i jedna organizacija. Uz sedam slijedova kušat će se vina 13 vinarija. Kreacije koje će biti poslužene odraz su znanja i inovativnosti glavnih kuhara koji su zajednički kreirali jelovnik, a cijeli će program potrajati oko tri sata.

Za predjelo će se pobrinuti chef restorana Crna svinja - Marinko Rotim. Tanjur Dobro, na kojem se nalaze pršut, panceta i buđola Dobro, pratit će smokva fermentirana u domaćoj rakiji od oraha s ganacheom od vijetnamske crne čokolade.

Nenad Komes iz American bara Dollar pripremit će baby burger od govedine s cheddar sirom i coslov salaticom začinjenom aromatičnim uljem.

Domaćin večere, Muzej Okusa i njihov chef Ivan Adžić, priredit će zapečeni filet smuđa s koricom od mrkve, paprike, tikvica, luka i Grana Padano sira, uz rižu kao prilog.

Predsjednik Udruge kuhara i slastičara Osječko-baranjske županije Ivan Đukić servirat će puretinu ballotine u hrskavoj panadi s farsom od gorgonzole i suhih šljiva na kremi od graška i butternut tikve s fondant krumpirom.

Šef kuhinje Restoran Cluba Waldinger Miroslav Sili gostima će ponuditi minibiftek na žaru s umakom od tamnog piva i povrća te nabujak od krumpira.

Tomica Đukić iz restorana Zimska luka Hotela Osijek radit će janjeći medaljon u maramici u umaku od porta uz gratinirane listiće krumpira sa začinskim biljem, popečak od buče s orasima i poširanu krušku.

Za desert će se pobrinuti Vera Jurić iz slastičarnice Gold by Waldinger, koja će poslužiti sladoled od bundeve s karameliziranim šećerom.

Gala večera počinje u 19.30 sati. Cijena ulaznice, koja obuhvaća večeru, vino, gaziranu i negaziranu vodu stoji 390 kuna i može se kupiti u prostorijama vinoteke Vinita, u Strossmayerovoj 21.I.M.

Uz vrhunska jela i najbolja vina

Svaki od sedam slijedova pratit će po dva vina koja će odabrati jedan od najboljih hrvatskih sommeliera Mario Meštrović. Tako će gosti, osim u jelima, uživati i u vinima vinarija Belje, Daruvar, Erdutski vinogradi, Feravino, Iločki podrumi, Kalazić, Kolar, Krauthaker, Kutjevo, Markota, Perak, PP Orahovica i Siber.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike