Osijek
PREDSTAVLJEN LEKSIKON SLAVONSKE NARODNE MEDICINE

Leksikon koji obuhvaća medicinu, antropologiju, etnografiju i dijalektologiju
Objavljeno 14. studenog, 2017.

Leksikon slavonske narodne medicine brodskog Poslavlja naziv je znanstvenog leksikona koji je nastao iz istoimene slikovnice objavljene 2014. godine, a u utorak je, nakon promocije u Slavonskom Brodu, početkom listopada, predstavljen i osječkoj akademskoj zajednici. Leksikon je promoviran na Fakultetu za odgojne i obrazovne znanosti u povodu Mjeseca hrvatske knjige 2017.

- Leksikon je rezultat mojih istraživanja s tadašnjim studentima, koji su svojevoljno odlučili sudjelovati u ovom zanimljivom projektu družeći se sa starim ljudima iz posavskih sela, snimajući njihove odgovore i naposljetku interpretirajući sve posebnosti slavonske narodne medicine. Cijeli je taj mukotrpan dugogodišnji rad rezultirao naprije slikovnicom, a potom i leksikonom, koji je nakon nekoliko dana rasprodan, pa već tiskamo drugo izdanje - istaknula je prodekanica Fakulteta za odgojne i obrazovne znanosti, izv. prof. dr. sc. Emina Berbić Kolar.

Recenzentice izdanja, prof. dr. sc. Ljiljana Kolenić, s Odsjeka za hrvatski jezik i književnost Filozofskog fakulteta, te izv. prof. dr. sc. Irella Bogut, s Odsjeka za prirodne znanosti Fakulteta za odgojne i obrazovne znanosti, objasnile su kako se leksikon sastoji od dvaju dijelova. U prvome su popisane bolesti i njihove definicije iz enciklopedije, potkrijepljene ulomcima iz govora starih ljudi, čime je leksikon dobio dijalektološku težinu i naposljetku točnu konstrukciju metoda narodnog liječenja. Potom su u rječniku, u drugom dijelu leksikona, objašnjene sve naglašene riječi koje se ne nalaze u standardnom hrvatskom govoru, a koje su ključne za povezivanje znanstvenih disciplina – medicine, antropologije, etnografije i dijalektologije.

Na predstavljanju leksikona moglo se, između ostaloga, čuti o čirevima, bradavicama, anemiji, žutici i raznim upalama, koje su naši stari liječili čajevima, oblozima, pijavicama, mastima, uklanjanjem uroka ili najprovjerenijim lijekom – rakijom komovicom. M. Mandić

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike