Sport
EP U SJEDEĆOJ ODBOJCI

Osječanin Vilijem Kerep i Hrvatska korak do postolja
Objavljeno 15. studenog, 2017.

Najbolje reprezentacije u sjedećoj odbojci okupile su se u Poreču na Europskom prvenstvu, gdje se za primat borilo 13 muških i devet ženskih sastava.

Pred domaćom publikom iskazali se se pak naši odbojkaši, Hrvatska je bila u konkurenciji za medalju, koja joj je, istina, na kraju izmaknula. Ipak, četvrto mjesto najbolji je plasman na kontinentalnoj smotri, ponovljen je rezultat od prije 12 godina, kada je u njemačkom Leverkusenu također nedostajao samo korak do postolja.

No i nakon poraza u utakmici za 3. mjesto od susjeda iz BiH, slavilo se u hrvatskim redovima, a među igračkim kadrom bio je i Osječanin Vilijem Kerep, koji je dao značajan doprinos u igrama, te konačnom plasmanu Hrvatske.

- Odigrali smo sjajan turnir, bili smo do kraja prvenstva u igri za medalju. Zamalo smo postali prva generacija koja je završila na postolju. Bez obzira na to što smo ostali bez medalje imamo pravo biti ponosni na ono što smo pokazali u Poreču - kaže Kerep, koji je bio član udarne postave u svih pet utakmica.

- Na otvaranju smo bez problema svladali Italiju u tri seta, što je bilo i očekivano, jer smo igrali protiv reprezentacije koja je još svježa u ovoj konkurenciji. Prvo mjesto u skupini potvrdili smo protiv Poljske, a i nokaut-fazu otvorili smo s pobjedom od 3:0 protiv Nizozemaca. Našli smo se među četiri najbolje reprezentacije, u polufinalu nas je čekala Ukrajina. Poveli smo 1:0, ali više od toga nije išlo. U borbi za broncu igrali smo protiv najuspješnije europske selekcije, solidno smo parirali Bosni i Hercegovini (devetorostruki europski, trostruki svjetski i dvostruki paraolimpijski pobjednici op.a.), koja nije na kraju uspjela obraniti titulu. Obje su otišle u Rusiju, sumira osječki reprezentativac događaje u Istri, koji su se mogli gledati i širom Lijepe naše.

- Posljednje tri utakmice prenosio je HTV, što je svakako odlična promidžba za sport, nadam se i za moj klub koji vapi za novim članovima. Evo, meni je ovo osma godina kako igram odbojku, dospio sam čak i na nacionalnu televiziju - malo će u šali Vilijem, koji je član najtrofejnijeg hrvatskog kluba u sjedećoj odbojci ŠIOK HVIDR-a Osijek.

- Nakon što mi je zbog autoimune bolesti amputirana lijeva noga (iako ima 60 posto tjelesno oštećenje Kerep nema status invalida!), tražio sam način kako i dalje ostati aktivan. Sport je odlična psihotjelesna terapija, a 2009. odlučio sam se za sjedeću odbojku. Četiri godine poslije bio sam na svom prvom od ukupno već tri Europska prvenstva, 2014. igrao sam i svjetsku smotru, stoga sam ponosan što am kroz hrvatski dres promovirao grad i klub, kaže na kraju Vilijem Kerep, od kojeg se očekuje da i dalje ostane na popisu izbornika Gorana Leke. Već slijedeće godine na programu je SP u Nizozemskoj i tamo će se vaditi vize za POI u Tokiju. A kako Hrvatska igra, možda Kerep i suigrači završe u Japanu...

Nino BENČINA
OSJEČKA LOGISTIKA

Nije Vilijem Kerep bio jedini predstavnik Osijeka tijekom eurosmotre u Poreču, od 4. do 12. studenoga. Tako je uz parket bio Marko Pavičić, izbornik naše ženske reprezentacije (bile posljednje), a predsjednica HSSO-a Ivana Pavić izabrana je i u krovnu kontinentalnu federaciju gdje će obnašati ulogu glavnog tajnika. U organizacijskom odboru bili su, između ostalih, Saša Gajčić i Duško Živković.

Možda ste propustili...

MURSAŠI SE NISU PROSLAVILI U KAŠTELAMA

Gosti se prekasno probudili da bi mogli nešto više napraviti

EUROPSKO BOKSAČKO PRVENSTVO

Slavonci će u Beogradu imati podršku

FRANCUSKA POČELA ODBROJAVANJE DO POČETKA OLIMPIJSKIH IGARA

U Grčkoj sve spremno za paljenje olimpijske baklje, koja će na put do Pariza

Najčitanije iz rubrike