Sport
UOČI SLAVONSKOG DERBIJA

Zekić i Bartolović zabijali
kao igrači i slavili kao treneri
Objavljeno 15. studenog, 2017.
Najviše nastupa u slavonskim derbijima ima Bakir Beširević (18), jedan više od Borisa Leutara i Dražena Pernara iz Cibalije

Točno 50 utakmica dosad su odigrali slavonski rivali Osijek i Cibalia u Prvoj HNL. Naravno, u tome treba dodati deset okršaja u hrvatskom kupu i već u toj statistici može se pronaći prva zanimljivost.

Naime, Osijek je znatno uspješniji u prvenstvenim ogledima, jer ima deset pobjeda više (24) od vinkovačkog kluba (14), ali je zato Cibalia bolja u Kup utakmicama, gdje je pobijedila pet puta, a Osječani su slavili triput, ali su u tom natjecanju dobili onu najvažniju, finalnu utakmicu, 1999. godine.

Beširević i Mršić

Najviše nastupa u slavonskim derbijima skupio je Bakir Beširević - 18 i sve u dresu bijelo-plavih. U tim utakmicama, kada je “Baka” igrao, Osječani su bili uspješniji, jer su pobjeđivali osam puta, pet je susreta završeno bez pobjednika, a isto toliko puta slavila je Cibalia. Iza Beširevića, kada su nastupi u pitanju, dva su nekadašnja vinkovačka aduta Dražen Pernar i Boris Leutar s jednim nastupom manje. Zanimljivo, među prvih deset igrača po broju nastupa u slavonskim okršajima samo je jedan koji je nosio dres obaju klubova - Goran Meštrović, koji je susjedski rivalitet iskušao 15 puta. Naravno, rekorder po broju tih utakmica među trenerima je Stanko Mršić, bez konkurencije, koji je vodio oba slavonska kluba, i to u više navrata, pa je 17 puta s klupe svjedočio sudaru bijelo-plavih i nebesko-plavih. Inače, oba trenera, Zoran Zekić i Mladen Bartolović, imala su priliku okusiti draži tih susreta kao igrači. Bartolović je igrao 14 puta, a Zekić pet puta, s tim što on spada u kontingent onih igrača koji su nosili dres obaju klubova. No zato je Osijekov trener autor jedinog hat-tricka u svih 50 slavonskih derbija u HNL-u. Zabio ga je u studenom 2006. u dresu Cibalije. Inače, najviše pobjeda u slavonskim derbijima na trenerskoj klupi ima, naravno, Stanko Mršić, no Zekić mu ozbiljno prijeti, jer je u dvije godine svog mandata na klupi bijelo-plavih u četiri sudara s Cibalijom zabilježio tri pobjede. Dakle, ako Osijek bude slavio u subotu, Zekić će se Mršiću po broju pobjeda približiti na samo korak.

Barišić i Andričević

Inače, najbolji strijelac u slavonskim okršajima je Josip Barišić, koji je zabijao Cibaliji pet puta noseći dres osječkog kluba. Odmah do njega su Nenad Bjelica i Zekić sa po četiri pogotka, a najbolji strijelac koji dolazi iz Vinkovaca baš je sadašnji trener Cibalije Mladen Bartolović, koji je postigao tri pogotka. Dakle, nema sumnje da oba trenera slavonskih prvoligaša itekako dobro znaju kakve tenzije i pritisak nosi ta utakmica. Nerijetko su to pravi mali ratovi u kojima suci imaju pune ruke posla, ali treba istaknuti kako se te visoke tenzije nikada nisu otele kontroli. Iako su ti susreti nabrijani do krajnjih granica, iako je znalo biti i desetak kartona na njima, uvijek su ostajali u okviru sportske borbe. Kada smo već kod žutih i crvenih kartona, najviše ih je u tim dvobojima dobio stoper Cibalije poznat po svojoj britkosti Antun Andričević, šest, odmah iza njega još je jedan Vinkovčanin Ivan Medvid s pet javnih opomena, a iz osječkih redova najčešće su se sa žutim kartonima susretali Josip Balatinac i Ivica Beljan, po četiri puta. Kada su u pitanju crveni kartoni, njih je ukupno pokazano 19, a od toga se čak 12 puta zacrvenjelo pred očima osječkih nogometaša. Jedini koji je dosad dvaput isključen bio je Osijekov Stjepan Jukić. I konačno, zanimljivo je pogledati koji su suci najčešće dobivali obvezu suđenja “bitke za Slavoniju”. Trojica su sudila po triput, Zagrepčani Dalibor Mlakar i Dragutin Poljak te Vlado Svilokos iz Siska. Od pomoćnih sudaca povjerenje su najčešće dobivali Jerko Crnčić iz Vrbovca i Zagrepčanin Igor Krmar, koji su po pet puta mahali u susretima slavonskih rivala. Naravno, svi ti podaci odnose se samo na prvenstvene utakmice.

Dalibor KELER
SLAVONSKI DERBI U BROJKAMA

Odigrane utakmice u HNL-u: 50

Pobjeda Osijeka: 24

Pobjeda Cibalije: 14

Neriješene utakmice: 12

Najviše nastupa: Bakir Beširević - 18

Najviše pogodaka: Josip Barišić - 5

Najviše žutih kartona: Antun Andričević - 6

Najviše crvenih kartona: Stjepan Jukić - 2

Trener s najviše utakmica: Stanko Mršić - 17

Trener s najviše pobjeda: Stanko Mršić - 5

Najviše gledatelja: 8000 - u dva navrata u Vinkovcima (1992.) te u Gradskom vrtu (1993.)

Mršić

NAJVIŠE SLAVONSKIH DERBIJA U ULOZI TRENERA

Možda ste propustili...

SLAVONSKI OBRAČUN PRIPAO LIDERU

Dogan pogodio za ostanak bodova u Gradskom vrtu

U 21. KOLU PRVE LIGE TUZLANSKOG KANTONA IZMEĐU MEĐIĐE I TREBAVE

Sudac dobio teške batine

Najčitanije iz rubrike