Regija
POSAO VRIJEDAN 1,7 MILIJUNA KUNA

Na području Našica
počela izmjera tla
Objavljeno 14. studenog, 2017.

Na području Grada Našica jučer su svečano otvoreni radovi katastarske izmjere nekretnina za k.o. Martin i dijelove k.o. Našice, te k.o. Pribiševci, vrijedni 1,7 milijuna kuna. Grad Našice i Osječko-baranjska županija sufinanciraju radove s po 522.000 kuna, a ostatak Državna geodetska uprava. Simboličnom otkrivanju ploče u Martinu nazočili su gradonačelnik Našica Josip Miletić, osječko-baranjski župan Ivan Anušić, načelnik Sektora za katastarske programe i posebne registre u Državnoj geodetskoj upravi Nikola Vučić, te voditelj Područnog ureda za katastar Ispostave Našice Mirko Walter.

- Ovo je izuzetno vrijedan i važan projekt koji donosi mnogo dobroga, prije svega građanima Martina i Brezika, ali i za Grad. Ovaj će projekt prije svega podići standard građana te im omogućiti da mogu primjereno raspolagati svojim zemljištem, a Gradu će omogućiti prijavu projekta na natječaje. Katastarska izmjera svakako će pomoći da budemo uređeniji i kvalitetnije organiziraniji u prostoru - rekao je gradonačelnik Miletić, zahvalivši Županiji i Državnoj geodetskoj upravi na suradnji.

Župan Anušić istaknuo je kako je Županija jedna od rijetkih u Hrvatskoj koja sufinancira izmjere.

- Od 2003., kada je pokrenut projekt katastarske izmjere koji obuhvaća površinu od 41.000 hektara, Županija je do danas potrošila 18,5 milijuna – kazao je župan. Pojasnio je kako katastarska izmjera donosi funkcionalnije i racionalnije raspolaganje prostorom, lakše razvijanje gospodarstva te lakši pristup projekata fondovima EU-a.

Načelnik Sektora za katastarske programe i posebne registre u Državnoj geodetskoj upravi Nikola Vučić istaknuo je kako je područje Našica jedno od rijetkih područja u Hrvatskoj koje je najdalje otišlo s poslovima katastarske izmjere u cilju izrade novog katastara nekretnina, projekta koji je u državi pokrenut 2003. godine.

- Austrougarske izmjere izrađene prije 200 godina neće više biti, jer je područje Našica komasirano za vrijeme bivše SFRJ, ili je ponovno izmjereno za vrijeme Hrvatske – rekao je Vučić, i dodao da novi katastar nekretnina jamči pravnu sigurnost nekretninama te uređeno zemljište 1/1. Usklađeno stanje u katastru i zemljišnim knjigama, naglasio je Vučič, preduvjet je za dobru poljoprivredu, ekonomiju i gospodarstvo.S.Fridl

Završetak posla 2012. godine

Prvi dio posla na katastarskoj izmjeri obavlja se na terenu i trajat će godinu i pol dana. U ovoj je fazi vrlo važna suradnja vlasnika zemljišta, lokalne samouprave i izvođača, geodeta, jer je nužno da vlasnici zemljišta omeđe svoje parcele i pripreme ih za zračno snimanje. Nakon te faze slijede administrativna postupanja, izlaganje podataka na javnom uvidu, obnavljanje zemljišne knjige te stavljanje u uporabu katastarskog operata. Svi ti poslovi trebali bi biti gotovi do 2020. godine.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike