Regija
ŽENSKI CENTAR I UDRUGA PUT

Besplatna edukacija za sve poduzetnike
Objavljeno 14. studenog, 2017.

ČAGLIN - U organizaciji Virtualnog ženskog poduzetničkog centra iz Zagreba, Udruge Put, istina i život te uz podršku Općine Čaglin i načelnika Općine Dalibora Bardača, organizirana je besplatna edukacija za poduzetnike i one koji će to postati. Održana je u prostorijama OŠ Stjepana Radića, a nazočili su obrtnici, vlasnici tvrtki, a najviše vlasnici i nositelji OPG-ova, te posebno stočarske proizvodnje, ali i meda, sireva, povrća, ratarskih kultura. Iz predstavljanja je bilo vidljivo da je sva proizvodnja usitnjena i da im treba i udruživanje da bi mogli izići na tržište. Bilo je i nezaposlenih osoba koje imaju želju, ali ne i znanje da pokrenu poduzetništvo.

Gospodarstvo općine Čaglin uglavnom je naslonjeno na proizvodnju hrane u OPG-ovim te poduzetničke aktivnosti kroz plasman proizvoda tamošnjih OPG-ova, dok ostalih gospodarskih aktivnosti nema. Osim što općina nema industrijskih pogona, problem je i iseljavanje stanovnika koje traje niz godina, no posljednjih godina još je izraženije i odlaze cijele mlade obitelji. No imaju i svojih prednosti, a to je potpuno nezagađena priroda, mogućnost ekološke poljoprivrede i stočarstva, te turizam.

- Možda jesmo proračunski siromašnija općina od drugih, no ne volim reći da smo najsiromašniji. Nismo siromašni voljom, a cilj nam je da budemo razvijeniji i bogatiji, a ovakve edukacije pomoći će nam u tome. Imamo malo zaposlenih ljudi, no Općina prati EU fondove i program ruralnog razvoja. Općina i ja u tome ćemo svima pomagati i dati podršku – istakao je načelnik Bardač.

- Program edukacija u ovoj siromašnijoj općini u cilju gospodarskog aktiviranja preostalog stanovništva, uključivat će teme poput izrade poslovnog plana, kvalitetne prezentacije poduzetničkih usluga i proizvoda na tržištu, prodajnih tehnika, brendiranje, izgradnju vizualnog identiteta, osnove marketinga. Tu su i odnosi s javnošću, važnost digitalnog komuniciranja, kako povlačiti sredstva iz EU fondova, važnost kreativnosti u poduzetništvu, kako učinkovito pregovarati, tko su moji klijenti i kupci, i još mnoge druge prilagodljive potrebama svake poduzetnice i poduzetnika i onih koji će to tek biti – istaknula je voditeljica Virtualnog ženskog poduzetničkog centra Sanela Dropulić.AGM Kruna

Priprema za izazov tržišta

“Edukacije koje organiziramo, osim informativno-obrazovnog karaktera, nose obilježja motivirajuće i organizacijske radionice, čime će polaznici unaprijediti profesionalne živote, te preuzeti odgovornost za poslovne aktivnosti na učinkovitiji način od dosadašnjeg i dobiti poticaj za otvaranje tvrtki i obrta. Stručni predavači Centra, koji su i sami poduzetnici s bogatim iskustvom, pripremit će polaznike za izazove tržišta, od trenutka kada se s proizvodima i uslugama nađu na njemu, ali i ako imaju svoj poduzetnički projekt već godinama”, pojasnila je Sanela Dropulić.

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

NA ULAZU U SUNČANU ULICU U ĐURĐENOVCU

Zelena bajka Zdenke Braz

2

BELJSKI BREND

ABC svježi krem-sir na proizvodnoj vrpci 40 godina

3

I OVČARI TRAŽE INTERVENTNI OTKUP

Zbog korone janjići su prerasli, kupaca nema