Regija
ZLATNI DEČKI ELEKTRIČNIH NOTA

Ponovno zasvirali kultni VIS-ovi Valpovštine
Objavljeno 15. studenog, 2017.

BELIŠĆE - Ovogodišnje, 41. Rombergove glazbene večeri, manifestacija posvećena jednome od najpoznatijih skladatelja glazbe za mjuzikle, operete i filmove prve polovine 20. stoljeća Sigmundu Rombergu, nastavile su se koncertom “Zlatni dečki električnih nota”. Već četvrti put zaredom, “Zlatni dečki električnih nota”, ljubitelji glazbe koji su dali svoj veliki doprinos glazbenoj tradiciji našeg grada i okolice, prvi električni sastavi s našeg područja koji su djelovali prije pedesetak godina te svirali najpoznatije domaće i strane hitove, održali su koncert koji je izazivao veliki interes.

U programu su nastupili VIS “Talasi” iz Valpova u sastavu Željko Mogoroš-Ser, Stjepan Adžić-Pišta, Zdravko Sudar-Kejt, Krunoslav Ižaković i Zvonimir Iveković. “Talasi” su prvi vokalno-instrumentalni sastav električnih gitara na Valpovštini koji je osnovao Željko Mogoroš. On je od starih radioaparata sam napravio dvije električne gitare i dva pojačala, a prvi veći nastup ovaj VIS je imao 1964. godine.

Prvi put koncertu se pridružio VIS “Ptice” iz Belišća, u kojem su izvođači bili Stjepan Berak-Stevica, Josip Miler-Cvaj (obojica iz originalnog sastava), Livio Berak, Zvonimir Iveković, Željko Čorba, Stjepan Jambrović-Štef i Stjepan Pavoković-Stiv. Ovaj sastav osnovan je 1966., nastupali su s s repertoarom poznatih stranih i domaćih sastava, a imali su i nekoliko skladbi autora Josipa Milera i Antuna Ercegovca.

Grupa “San” Valpovo nastala je iz VIS-a “Valko” početkom sedamdesetih godina prošloga stoljeća. Osim obrada i prepjeva glazbenih hitova, imali su i desetak autorskih pjesama te nekoliko studijskih i demouradaka. Nastupili su u sastavu Zlatko Ivošević, Pavo Tudik, Krunoslav Majer, Davor Horvat, Krunoslav Ižaković i Zvonimir Slamek.

Prvi put u program se uključio i Zvonimir Slamek, svestrani glazbenik iz Bizovca, koji je osnovao VIS “Breze”, te dugi niz godina svirao u sastavu s dvojicom braće i kolegama.

Domaćini događanja, Zabavni orkestar Amaterskog kazališta Belišće, nastupao je u sastavu Zvonimir Iveković, Željko Čorba, Livio Berak, Stjepan Jambrović-Štef, Adalbert Gyerek-Bela, Stjepan Pavoković i Nenad Mikić. Zabavni orkestar AK Belišće osnovan je 1959., a prvi voditelj bio je maestro Antun Lulić, priopćila nam je Tea Kozina, iz Centra za kulturu Sigmund Romberg Belišće. L. Aničić

Domaćini Zabavni orkestar AK Belišće

D

Možda ste propustili...

IZNIMNO VELO ZANIMANJE

Poziv za potpore zasad zatvoren

ZASELAK KOJI NI GOOGLE “NE PREPOZNAJE”

Zvjerinjak makadamom na glasovanje do Svetoblažja

Najčitanije iz rubrike