Regija
PRVI SLUČAJ U HRVATSKOJ I EUROPI

Lorena ima srasle čeljusti, hitnu operaciju koja će ju spasiti izveli bi u Austriji
Objavljeno 15. studenog, 2017.
Ako se prehladi i začepi joj se nosić, 4-mjesečna Lorena prestat će disati

ČRNKOVCI - Četveromjesečna Lorena Amidžić iz Črnkovaca prvi je slučaj u Hrvatskoj, ali i Europi, te 25. slučaj zabilježen u svjetskoj medicini s dijagnozom kongenitalna fuzija maksile imandibule desno – signatija. Laički prevedeno, Lorena je dijete rođeno sa sraslim čeljustima i njezine šanse za preživljavanje bez pravodobnog medicinskog zahvata koji bi joj razdvojio gornju i donju čeljust - ravne su nuli! Takva operacija jedino bi se mogla izvesti na jednoj austrijskoj klinici i stoji oko 30.000 eura, a obitelj Amidžić je već poslala zahtjev za podmirivanje troškova HZZO-u.

Hrane je sat vremena

No, ne očituje li se HZZO pozitivno o njihovu zahtjevu u sljedećih desetak dana, u pitanje dolazi ne samo realizacija operacije koja je zakazana za 1. prosinca nego i Lorenino preživljavanje.

Ovu vrlo veselu bebu majka Anamarija (24) rodila je 3. srpnja u bolnici u Požegi, gdje su liječnici odmah ustanovili dosad na ovim prostorima neviđenu anomaliju te ju hitno poslali na zagrebačku Kliniku Rebro, gdje su majka i beba provele oko mjesec dana. S obzirom na nemogućnost drugačijeg načina primanja hrane i dojenja, Loreni je odmah ugrađena sonda preko koje se hrani i prima tekućinu. Osim specifičnog način hranjenja na sondu sa štrcaljkom koje traje oko jedan sat, majka Anamarija kaže da moraju strogo paziti i da prilikom spavanja bude isključivo u povišenom bočnom položaju zbog opasnosti od gušenja, a itekako je svjesna da za nju kobno može biti i svako malo jače povraćanje, što kod beba njezine dobi nije neuobičajeno. Budući da su na CT snimku već uočeni i zametci zubi, obitelj strahuje što će se tek dogoditi kada počnu probijati zubići koji nemaju kamo izrasti i što bi se moglo dogoditi samo u slučaju najobičnije prehlade kada joj se nosić začepi i kada će Lorena, koja inače lijepo napreduje, jednostavno prestati disati…

U Zagrebu bi čekali

- Nažalost, sve ovo nije bilo dovoljno uvjerljiv razlog za MFK specijaliste s Dubrave da se odluče za što raniju operaciju razdvajanja čeljusti, nego su nam preporučili da se, zbog mogućeg recidiva, ta operacija izvede između njezine 3. i 6. godine života i da dođemo na kontrolu za tri mjeseca, iako joj se svaki mjesec mora mijenjati sonda za hranjenje u KBC-u Osijek i iako joj je nemoguće sa sraslim čeljustima dijagnosticirati čak i najobičniju upalu grla - ogorčena je mama Anamarija.

Ističe da su im u toj iznimno teškoj situaciji veliku pomoć i potporu pružili upravo specijalisti KBC-a Osijek, a osobito specijalist MFK-a, dr. Vedran Zubčić, koji joj je pribavio odgovarajuću literaturu i dao preporuke kako se nositi s Loreninim problemima koji su u medicini u svijetu dosad zabilježeni u Indiji, Turskoj, arapskim i afričkim zemljama. Dr. Zubčić im je preporučio i daljnje liječenje na austrijskoj klinici Klinik fur Mund, Kiefer unf Gesichtchirurgie – prim. dr. Michael Malek u Linzu, odakle su nakon proslijeđene Lorenine medicinske dokumentacije obitelji Amidžić poručili da im se javi 28. studenoga te preporučili i zakazali hitan operativni zahvat razdvajanja čeljusti za 1. prosinca.

Naravno, sve to će se dogoditi pod uvjetom da HZZO do tada odobri i financira preporučeni zahvat ili pak da obitelj do tada skupi taj iznos i iznos za put i boravak u Austriji u vrijeme Lorenina liječenja.

HZZO ne obvezuje termin

Mama Anamarija kaže da su odmah nakon primanja obavijesti s austrijske klinike uputili zamolbu za financiranje HZZO-u, no odatle im je 7. studenoga stigao odgovor da “kada zahtjev bude potpun, po njemu će se postupiti žurno kao i u svim ostalim postupcima inoupućivanja. Međutim, sukladno zakonskim propisima, Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje nije u obvezi poštovanja termina liječenja u inozemstvu koji je stranka sama dogovorila mimo odluke HZZO-a o odobrenom liječenju.”

Amidžićevi su odmah nakon toga poslali i preostalu dodatnu dokumentaciju i sada nestrpljivo čekaju odgovor Zavoda o kojemu ovisi život njihove kćeri.

- Znam da je s godinama medicina strahovito napredovala i da se danas izvode gotovo nezamislivi zahvati poput razdvajanja sijamskih blizanaca koji su spojeni zajedničkim organima. Upravo zbog toga, premda je riječ o prvom zahvatu takve vrste u Europi, čvrsto vjerujem da će i specijalisti u Austriji pronaći način kako da razdvoje Lorenine čeljusti i omoguće joj normalan život, što nam je najveća želja - poručuje s neskrivenim optimizmom, ali i velikom strepnjom mlada majka.

U međuvremenu, svjesni situacije u kojoj se nalazi ova skromna mlada obitelj, u kojoj je još šestogodišnji sin, tvrtke u kojoj su zaposleni otac i majka, Osijek–Koteks d.d. Osijek i Moj dom Majdenić iz Donjeg Miholjca, kao i brojni prijatelji i ljudi dobre volje, već su počeli prikupljati pomoć za troškove puta i boravka u Austriju, gdje se operacija u slučaju da nije osiguran novac može prolongirati maksimalno za 15 dana.

Lidija ANIČIĆ
HZZO: Ne znamo hoće li zahtjev biti riješen do 1. prosinca

Na upit o postupanju u slučaju Lorene Amidžić iz Črnkovaca, jučer je stigao odgovor iz HZZO-a u kojemu kratko stoji: “Postupak odobravanja liječenja u inozemstvu za djevojčicu Lorenu Amidžić je u tijeku. Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje (HZZO) od obitelji djevojčice zatražio je dopunu dokumentacije koja je nedostajala u zahtjevu. Moguće da je dokumentacija poslana HZZO-u, no još nije zaprimljena u Službi za upravni postupak HZZO-a koja rješava zahtjeve za liječenje u inozemstvu. Zahtjevi se rješavaju u najbržem mogućem roku, ne znamo unaprijed hoće li ovaj zahtjev biti riješen do 1. prosinca”, poručili su iz HZZO-a.

Tko želi i može pomoći

Obitelj Amidžić je na ime svoje kćerke Lorene Amidžić otvorila račun u Addiko banci na koji se mogu uplaćivati sredstva za pomoć u liječenju. Broj računa glasi: HR46 2500 0093 1064 1589 0. Svima koji će uplatiti sredstva zahvaljujući kojima će se spasiti život njihove kćeri obitelj Amidžić je neizmjerno zahvalna.

Na CT snimku već su uočeni i zametci zubi, koji nemaju kamo izrasti

Loreni je odmah ugrađena sonda, preko koje se hrani i prima tekućinu

30

tisuća eura nužno je osigurati za operaciju zakazanu za 1. prosinca

opasnost

KOBNO MOŽE BITI I MALO JAČE POVRAĆANJE

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike