Kultura
PREDSTAVLJENO STERIJINO POZORJE

UAOS i Sterijino pozorje potpisali Sporazum o suradnji
Objavljeno 14. studenog, 2017.

U prepunoj Svečanoj dvorani Umjetničke akademije u Osijeku predstavljano je Sterijino pozorje, festival srpske nacionalne drame i kazališta koji se održava u Novom Sadu – već tradicionalno – koncem svibnja i početkom lipnja, a o čijem su radu okupljene više upoznali direktor festivala Miroslav Miki Radonjić te dugogodišnji član, književnik i filozof Goran Ibrajter.

Predstavljen je i beogradski BITEF (Beogradski Internacionalni Teatarski festival), koji sa svojom 50-godišnjom poviješću slovi za jedan od većih i važnijih europskih festivala, a o kojem je više rekao direktor Miloš Latinović.

Sterijino pozorje festival je koji se u bivšoj Jugoslaviji zvao Jugoslavenske kazališne igre, i bio zasigurno najznačajniji festival u bivšoj državi na kojem su i mnogi hrvatski glumci i redatelji bili nagrađivani: Vanja Drach, Špiro Guberina, Fabijan Šovagović, Branko Gavella, Oliver Frljić...

Najveća svrha ovog festivala je afirmacija dramskih i kazališnih djela mladih autora - osim onih iz Srbije - koja dolaze iz zemalja čiji jezik nije zajednički, ali svakako razumljiv. Umjetnička akademija u Osijeku, sa svojom studentskom glumačkom postavom nastupila je prije nekoliko godina na festivalu, a gosti iz Sterijinog pozorja naglasili su kako su otvoreni i za daljnju suradnju s Akademijom, u povodu čega je i potpisan Sporazum o suradnji između ove dvije institucije. N.Vek.

Možda ste propustili...

KONCERT HRVATSKOGA ORGULJAŠA

Perestegi u katedrali Notre-Dame de Paris

"TRI TREĆA TROMJESJEČJA" U REŽIJI FRANE MARIJE VRANKOVIĆ

Vinkovačke trudnice u Zagrebu

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

16. STUDENOGA 1991. - SJEĆANJE NA KOBNO POSLIJEPODNE PRIJE 26 GODINA

Šnajder: Drugoga je dana bilo još tužnije, iz kazališta se još dimilo!

2

JELENA ŠTEFANIĆ PONOVNO U OSIJEKU

Tek nakon “Traviate” počela je moja 'ozbiljnija' karijera

3

OGŠ KONTESA DORA

Mladi našički glazbenici idu na državno natjecanje