Kultura
FESTIVAL PERFORACIJE OD 17. DO 26. STUDENOGA U NEW YORKU

U programu i repriza predstave Ivice Buljana
Objavljeno 14. studenog, 2017.

NEW YORK - Festival Perforacije od 17. do 26. studenoga održava se u New Yorku, u Abrons Art Centru i kazalištu La MaMa. Perforacijama, koje se u hrvatskoj održavaju od 2008., ovo je drugo festivalsko gostovanje u New Yorku. Nastupit će više od 30 umjetnika iz Poljske, Slovenije i Hrvatske. Bogati program donosi sedam američkih premijera Via Negative, skupine Tukawach, Jasne L. Vinovrški, Ine Sladić, Brune Isakovića i Mie Zalukar, Marte Ziolek te reprizu predstave Ivice Buljana koja je svoju američku premijeru imala prošle godine u New Yorku.

Festival će otvoriti u Abrons Art Centru hrvatska umjetnica Jasna L. Vinovrški svjetskom premijerom predstave “Ostati živ”, koja propituje pitanja migracija, nakon čega se festival seli u kazalište La MaMa, čiji se programski segment otvara izvedbama predstave “Pylades”, u izvedbi The Great Jones Repertory Company, legendarne kazališne kompanije Ellen Stewart, a u režiji Ivice Buljana. Suvremena izvedba, nadahnuta mitovima iz grčke mitologije, koja progovara o demokraciji, potrošačkom društvu i borbi za društvene promjene, već je naišla na odličan prijam kod američke publike prošle godine - najavljuju organizatori.

Via Negativa u suradnji s poljskom redateljicom Anitom Wach izvest će predstavu “Stotinu zdravica”, posvećenu ideji demokracije, a američkoj publici posebno zanimljivom će je učiniti i zdravice G. Washingtonu. Perforacije će u New Yorku ugostiti i Poljakinje Martu Ziółek s predstavom za osam izvođača “Uradi sam”, koja u formi plesne zabave progovara o individualnosti unutar kolektiva i obratno te uvjetima u kojima se u suvremenom društvu gubimo u masi. Skupina Tukawach s druge strane u svojoj izvedbi koja se referira na Beuysovog mrtvog zeca, a koju umjetnice Magda Stawman Tuka i Anita Wach promoviraju kao “privatna izvedba”, uvlači publiku u polusvijest svojih emotivnih i intelektualnih dilema oko smisla izvedbenog prostora koji treba ispuniti značenjima.

Od hrvatskih umjetnika predstavit će se plesni duet Brune Isakovića i Mie Zalukar “Odjednom odasvuda” koji kroz pokret i susret dvaju tijela donosi spektar značenja i kvalitetu njihovih međusobnih naboja na površinu. Satkani smo od svoje povijesti, naša su djela rezultat životnih iskustava, naših (ne)sigurnosti i osobnih stremljenja k budućnosti. Predstava rastvara složenu strukturu naših odluka i kroz njihove procijepe pojačava vidljivost onoga što nije naočigled prisutno.

Ina Sladić ima dvije izvedbe svoje najnovije predstave koja se temelji na konceptualnom propitivanju izvođačke improvizacije. Izvođačica u trenutku kada stupa na scenu ne zna što joj je činiti, a upute za izvedbu prvi put čuje preko razglasa. Upute za prvu izvedbu pripremila joj je kultna njujorška umjetnica Penny Arcade. N.Vek.

Možda ste propustili...

NOVI STUDIJSKI PROGRAM STIŽE NA OSJEČKU AKADEMIJU ZA UMJETNOST I KULTURU

Vizualni studiji u Osijeku bit će prvi takvi u Hrvatskoj

GORDANA GADŽIĆ U OSIJEKU PREDSTAVILA KNJIGU O SVOJEM SUPRUGU

Sjajna monografija "Hod po rubu, s Ivicom"

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

ZAVRŠILO OSJEČKO LJETO KULTURE

Sjajni Mostar Sevdah Reunion oduševio osječku publiku

2

IZLOŽBA JOSIPA PINA TROSTMANNA OTVORENA U DUBROVAČKOJ PALAČI SPONZA

Jedinstveni mediteranski kolorit raslinja

3

ZAVRŠENO OSJEČKO LJETO KULTURE 2018.

Unatoč SP-u programe OLJK-a posjetilo je 10.000 ljudi