Svijet
“NIKAD SE NISAM OSJEĆAO BOSANCEM”

Dodik “sanja” da će RS biti država
Objavljeno 14. studenog, 2017.

Predsjednik BiH entiteta Republike Srpske (RS) Milorad Dodik ocijenio je u ponedjeljak za beogradski tisak da je Bosna i Hercegovina neodrživa.

“Sanjam i vjerujem da će Republika Srpska jednog dana biti država. Hoće li to biti za pet, 10 ili 15 godina, nije važno. Jamčim, neovisna Srpska će nam pasti u krilo kao zrela jabuka. BiH je neodrživa, a kada bi se RS danas izdvojila, ne bismo imali ni jedan problem da živimo kao samostalna država”, rekao je Dodik u intervju za beogradske Večernje novosti. “Kad bih mogao sutra napraviti neovisnu RS, a da ne padne ni jedna glava, učinio bih to. Moja politika je da to učinim političkim sredstvima”, istaknuo je Dodik.

Za predsjednika RS Bosna i Hercegovina je “nešto što se mora, a ne želja”, a za sebe kaže da se nikad nije osjećao Bosancem. “Ne mrzim nikoga u Bosni, ali se ne identificiram s tom državom, već s narodom kojemu pripadam, svojom vjerom, jezikom i pismom. Moj pradjed je na Solunskom frontu izgubio nogu i jasno vam je na kojim pričama sam ja odrastao”, objasnio je svoje stajalište predsjednik RS. Na pitanje o tome ugrožava li inzistiranjem na samostalnosti RS poziciju i stajališta Beograda o neovisnosti Kosova, Dodik kaže kako nije pitao što o tome misli Srbija. “Beograd iz svojih razloga mora ostati na međunarodnom načelu teritorijalne nedjeljivosti, imajući u vidu Kosovo. To je najvažnije državno pitanje Srbije i ja to razumijem. Ali isto tako, najvažnije nacionalno pitanje Srbije je Republika Srpska”, kazao je Dodik. H

Možda ste propustili...

SAD, KINA I RUSIJA NAJVEĆI POTROŠAČI

Porast globalne vojne potrošnje

PRIZNAO ODGOVORNOST ZA PROPUSTE KOJI SU OMOGUĆILI HAMASU DA NAPADNE IZRAEL

Ostavka šefa obavještajaca

Najčitanije iz rubrike