Novosti
HSP AS PROZIVA

Čuva li spomenike u Vukovaru policija?
Objavljeno 14. studenog, 2017.

“Temeljem usmene zapovijedi policija u Vukovaru i Borovu čuva četničke spomenike, kojima se odaje počast i veličaju agresori na suverenost i samostalnost Hrvatske 1991. godine”, stoji u priopćenju za medije koje potpisuje Pero Ćorić, glavni tajnik HSP-a Ante Starčević. Ćorić ističe kako se osobno uvjerio da desetci hrvatskih policajaca, što u civilu što u odorama, danima čuvaju “mauzolej Vukašina Šoškoćanina” na groblju u Borovu.

“Treba podsjetiti da je to čovjek koji je zapovijedao i osobno sudjelovao u zvjerskom masakru nad 12 hrvatskih redarstvenika 2. svibnja 1991. godine u Borovu. Novcem hrvatskih obveznika plaćeni su i danonoćni čuvari groblja šajkača na vukovarskom Sajmištu”, navodi Ćorić i dodaje kako se čuva i spomenik borcima NOB-a u Trpinji koji je podignut 1993. tijekom okupacije istočne Slavonije. Ustvrdio je kako je iz vrha MUP-a dobio potvrdu da za te aktivnosti postoji samo usmena zapovijed te zatražio od premijera Andreja Plenkovića i ministra unutarnjih poslova Davora Božinovića očitovanje i ispriku hrvatskim braniteljima jer se šalje poruka “kako su oni koji će sudjelovati na obilježavanju Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. godine divljaci s rušilačkim nagonom”.

Glasnogovornik Policijske uprave vukovarsko-srijemske Domagoj Džigumović potvrdio nam je kako je uoči 18. studenoga policija svake godine prisutnija na terenu.

- U ovo vrijeme uvijek imamo više obveza u Vukovaru i okolnim mjestima gdje se dogodila tragedija prije 26 godina. Naš je cilj da svi građani budu sigurni te da se spriječe eventualni incidenti, kojih proteklih godina nije ni bilo. Ne radi se o bilo kakvom čuvanju spomenika, nego o redovitom poslu s ciljem zaštite sigurnosti građana - rekao je Džigumović. D.Korpoš

Možda ste propustili...