Novosti
POŽELJNA DESTINACIJA?

Srbija optužuje Hrvatsku i Sloveniju da joj otimaju turiste
Objavljeno 13. studenog, 2017.

Srpski turistički djelatnici optužili su turističke agencije iz Hrvatske i Slovenije da autobusima dolaze u Srbiju te u zračnim i riječnim lukama preuzimaju strane turiste i vode ih po srpskim znamenitostima iako zakon zabranjuje vodičima voditi grupe u inozemstvu. Kako je beogradskim Večernjim novostima izjavio tamošnji turistički djelatnik, “hrvatski i slovenski autobusi i vodiči haraju po cijeloj Srbiji - od Novog Sada do Niša!”. On se poziva na pravnu regulativu koja zabranjuje stranim autobusima da prazni ulaze u Srbiju, preuzimaju putnike i prevoze ih u razgledanje turističkih znamenitosti Srbije.

Srpski turistički djelatnici kažu da hrvatski ili slovenski vodiči, kako bi izbjegli inspektore, o znamenitostima turistima govore u autobusu, a potom, kada dođu na određeni lokalitet, turistima daju slobodno vrijeme da razgledaju ono o čemu su maloprije slušali od vodiča u autobusu. Problem je to veći što takvim postupcima hrvatski i slovenski turoperatori oduzimaju srpskim radnicima pravo na rad.

- Rad je resurs i apeliram da se pooštre kontrole, jer stranci ne smiju našim ljudima u Srbiji oduzimati pravo na rad. Autobusni prijevoznici stranih registracija i strani vodiči od naših turista ubiru novac koji nije oporezovan - kaže Miodrag Popović, direktor Turističke organizacije Beograd.

Srbija je, tvrdi beogradski dnevnik, sve poželjnija europska turistička destinacija i ove godine bilježi porast broja dolazaka stranih turista za 18 posto, pa je zato na udaru turoperatora iz Hrvatske i Slovenije, koji joj “otimaju” turiste, ali ne navodi ni jedan dokaz kojim bi potkrijepio takve tvrdnje, jer zaista je nelogično da bi jedna od najznačajnijih europskih turističkih sila, kamo dolaze milijuni gostiju i ostvaruju na desetke milijuna noćenja, slala svoje autobuse i vodiče kako bi Srbiji “otela” nekoliko stotina turista. M.F.