Osijek
PETAŠI DOBILI MIKRORAČUNALA

Gamoš: Nastavljamo priču izvrsnosti u osnovnim školama
Objavljeno 14. studenog, 2017.

Prije nešto više od mjesec dana najavili smo dobru vijest za osječke petaše – da će svaki od Grada Osijeka dobiti svoje microbit računalo, a to se i ostvarilo u obećanom roku. Predstavnici Grada i partneri na projektu u ponedjeljak su u OŠ Mladost, gdje su proteklog vikenda krenule radionice Centra izvrsnosti iz znanstvenog područja, simbolično podijelili prva mikroračunala.

Ostatak mikroračunala pristigao je i u sve druge osječke osnovne škole. Za 930 ovih malih računala, koliko je i učenika petog razreda, Grad je iz svog proračuna izdvojio 136.000 kuna kako bi osigurao krajnji cilj projekta - razvoj digitalne kreativnosti i pismenosti naših osnovnoškolaca ususret masovnom uvođenju ove tehnologije u sve hrvatske škole u okviru reforme školstva.

- Projektom nastavljamo osječku priču izvrsnosti u našim osnovnim školama. Prvi korak je podjela mikroračunala, a učinili smo i radimo sve na njegovoj održivosti. Tako je Grad Osijek kroz javne potrebe u tehničkoj kulturi grada Osijeka osigurao radionice, odnosno tečajeve za nastavnike koji će raditi s učenicima i microbitovima, ali i radionice za zainteresirane učenike svih drugih razreda – poručila je Gamoš.

Microbit je kreativno i edukativno džepno računalo s neograničenim mogućnostima primjene u nastavi, zbog čega se, osim u STEM području, može koristiti i u matematici, biologiji, glazbenom, likovnom pa i tjelesnom. Primjerice, u glazbenom će se koristiti za skladanje pjesama, u tjelesnom za mjerenje pulsa, u matematici za korištenje matematičkih operacija. Prednost mu je i pristupačna cijena, jednostavnost korištenja, veličina, praktičnost, izdržljivost i mogućnost programiranja svim pametnim uređajima – računalima, mobitelima i tabletima.

- Interes djece za rad na mikroračunalima dosta je velik, jer je jednostavno i puno zabavnije raditi na ovakvim mikroračunalima, nego standardno programiranje i kodiranje. Njihovim korištenjem djeca razvijaju različite kompetencije, uče se logički razmišljati i zaključivati – kaže Tomislav Pandurić, nastavnik informatike u OŠ Franje Krežme, koji honorarno radi za Zajednicu tehničke kulture i Institut za razvoj i inovativnost mladih.

Jasenka PEJAKOVIĆ
Možda ste propustili...

PETAK I SUBOTA

Pomozite, darujte krv

KREATIVNA RIZNICA: 520 VOLONTERA U 10 GODINA

Volonterski im je perfekt odredio poslovni prezent

DUBRAVKA BIUK. V.D. PREDSTOJNICE KLINIKE ZA OČNE BOLESTI KBC-A OSIJEK

Uložili smo puno truda kako bismo čekanje na operaciju mrene skratili na 180 dana

Najčitanije iz rubrike