Regija
SMOTRA DJEČJEG STVARALAŠTVA

Stotinjak djece na “Slovenčini mojoj”
Objavljeno 13. studenog, 2017.

JELISAVAC

Osnovnu školu Ivana Brnjika Slovaka Jelisavac proteklog je vikenda preplavilo stotinjak učenika iz jedne srednje i 14 osnovnih škola iz cijele Hrvatske u kojima se uči slovački jezik. Djeca su s mentorima došla pokazati svoje recitatorsko, plesno, pjevačko i dramsko umijeće na smotri dječjeg stvaralaštva “Slovenčina moja”, koju su ove godine zajedno organizirali Osnovna škola i Matica slovačka Jelisavac, te Slovački centar za kulturu Našice, a uz potporu Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta, Saveza Slovaka i Ureda za iseljene Slovake.

Riječ je o manifestaciji koja se svake godine organizira u drugom mjestu u kojem žive pripadnici slovačke nacionalne manjine i u kojima su škole u kojima se njeguje slovački jezik. Smotre slovačkog dječjeg stvaralaštva nemaju natjecateljski karakter, nego su prilika da djeca pokažu kako kreativno ispunjavaju svoje slobodno vrijeme.

Sudionike i goste literarno-recitatorsko-dramske smotre pozdravila je ravnateljica OŠ I.B. Slovaka Jelisavac Ljerka Ćorković, istaknuvši zadovoljstvo njegovanjem slovačkog jezika i narodne baštine koju na ovoj manifestaciji ponosno pokazuje mladi naraštaj. Dječja energija koja je prštala na pozornici u školsko-sportskoj dvorani u Jelisavcu oduševila je i ugledne goste, među kojima su bili predstavnica slovačkog veleposlanstva u Hrvatskoj Linda Karašova, saborski zastupnik za češku i slovačku nacionalnu manjinu Vladimir Bilek, savjetnik za slovački jezik pri Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta Andrej Kuric, predsjednik Saveza Slovaka Mirko Vavra i mnogi drugi. Nakon nastupa djece, predstavljena je i zbirka dječjih radova Kvapky 13. S. Fridl

Možda ste propustili...

GRADSKA LIMENA GLAZBA DONJI MIHOLJAC

Nove odore, note, nastupi, seminari

RUKOMETAŠI SŠ I. KRŠNJAVOGA

Treći u državi

Najčitanije iz rubrike