Regija
UTROSTRUČILE SE NARUDŽBE

EcoCortec gradi još jednu tvornicu
Objavljeno 13. studenog, 2017.

BELI MANASTIR

Zbog kontinuiranog povećanja potražnje vlasnik EcoCorteca - prve hrvatske tvornice bioplastike, Boris Mikšić, uz sufinanciranje Privredne banke Zagreb te Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta (u sklopu programa europskih fondova), gradi još jednu tvornicu, koja će se nalaziti blizu postojećeg objekta u belomanastirskoj Poslovnoj zoni.

- Kao rezultat sve boljeg pozicioniranja tvornice na svjetskom tržištu utrostručili su se zahtjevi za opremom i prostornim kapacitetima te je gradnja novog objekta već u tijeku. Ovo proširenje, osim što će povećati kapacitet proizvodnje, omogućit će i promptniju dostavu u zemlje Europe, Aziju i SAD - poručuju iz EcoCorteca, podsjećajući kako već niz godina gotovo cijeli asortiman izvoze diljem svijeta. Pokrenut prije jedanaest godina, naime, EcoCortec se razvio u jednu od vodećih proizvođača biorazgradivih VpCI folija u Europi, potvrđujući iz godine u godinu izvrsnu poziciju na tržištu. Kao dio svjetski poznate korporacije Cortec, nudi najsuvremenija rješenja za zaštitu od korozije u svijetu.

- U 2016. godini tvornica je povećala ukupni prihod za 23 posto, a dobit prije oporezivanja povećana je za 210 posto. Očekuje se da će ukupni prihod u 2017. godini biti veći za 25 posto nego prethodne godine - objašnjavaju. Proizvodima opskrbljuju najveće automobilske proizvođače, kao što su Mercedes, Volvo, Renault, Ford i Toyota, ali i druge važne sustave poput Boscha, IBM-a, General Electrica, Caterpillara, grupe Rolls Royce, Ruskih željeznica, Končara, MORH-a, Exxon Mobila, Airbusa i drugih. Važno je istaknuti kako je početkom godine EcoCortec i prvi u Europi pokrenuo projekt prikupljanja te recikliranja korištenih materijala.

- Naši kupci vraćaju svoj otpadni materijal u tvornički centar za recikliranje u Belom Manastiru, gdje se on koriste za izradu novog proizvoda, što ima goleme ekonomske i ekološke pogodnosti - kažu u EcoCortecu. Zanimanje pokazuju i za regiju u kojoj se nalaze, pa, uz belomanastirsko-baranjske donacije, izdvajaju donaciju namijenjenu Vukovaru. Tom gradu heroju, naime, početkom su godine donirali 300.000 kuna vrijednu tehnologiju za sanaciju Vukovarskog vodotornja. Riječ je o tehnologiji koja se koristila u izgradnji i sanaciji najpoznatijih svjetskih građevina, poput Pentagona i Empire State Buildinga u New Yorku.

- EcoCortec je jedan od najuspješnijih projekata u mojoj karijeri. On simbolizira budućnost Hrvatske kakvu ja vidim, a to je sinergija mladih stručnjaka i novih tehnologija. Sanjao sam hrvatski proizvod koji uspješno konkurira na svjetskom tržištu, a s EcoCortecom smo to ostvarili. No ovo je tek početak, jer, poneseni odličnim rezultatima, planiramo otvaranje još tvornica u Hrvatskoj iz kojih ćemo izvoziti u sve zemlje svijeta - tvrdi Boris Mikšić. I. Getto

Još 12 - 15 novih radnih mjesta

Nova tvornica trebala bi biti gotova i opremljena do kraja iduće godine. U idućem dvogodišnjem razdoblju u planu je zapošljavanje između 12 i 15 djelatnika, koji će se pridružiti sadašnjim zaposlenicima. U ovom trenutku u EcoCortecovoj tvornici u belomanastirskoj Poslovnoj zoni radi 35 ljudi.

Najčitanije iz rubrike