Regija
ZAGREB JOŠ NIJE UPLATIO NOVAC

Pola polugodišta prošlo, radnih bilježnica nema
Objavljeno 14. studenog, 2017.

DRENOVCI

Nova školska godina počela je prije više od dva mjeseca, a velik broj učenika osnovnih škola na području istočnog dijela županjske Posavine i dalje nema sve potrebne knjige, što im otežava praćenje nastave i svladavanje novog gradiva. Nedostaju im radne bilježnice koje im je obećao kupiti Grad Zagreb. Ugovore o sufinanciranju udžbenika Gradski ured za obrazovanje kulturu i šport Grada Zagreba prije nekoliko mjeseci potpisao je s općinama Drenovci, Vrbanja i Gunja, ali sredstva još nisu sjela na račun. Vijećnici Živog zida u Općinskom vijeću Drenovci Stjepan Pranjić i Tihomir Blažević u priopćenju za javnost izražavaju nezadovoljstvo i odgovornost zbog takve situacije prebacuju na Općinu, smatrajući da zbog inertnosti odgovornih ljudi u Općini učenici na području Općine Drenovci još uvijek nemaju radne bilježnice kao obvezan dio školskih knjiga. Napominju kako je susjedna Općina Vrbanja pravovremeno reagirala i za isti problem pronašla privremeno rješenje. Iz svoga je proračuna osigurala sredstva za kupnju radnih bilježnica, a izdatak u općinskoj blagajni pokrit će uplatom od Grada Zagreba.

- Postavlja se pitanje tko je kriv što su naša djeca već više od dva mjeseca u školskim klupama bez kompletnih udžbenika? Zar nikome od vladajućih nije stalo da se taj problem riješi što je moguće prije? Zašto i naša Općina nije pronašla vlastita sredstva kao privremeno rješenje za nabavu radnih bilježnica dok ne prime uplatu od Grada Zagreba? - pitanja su na koja spomenuti općinski vijećnici traže odgovore.

Naime, nakon što su Cvelferiju poharale katastrofalne poplave, tamošnjim učenicima Zagreb redovito sufinancira kupnju udžbenika, a tako je odlučeno i ove godine.

Ravnatelj OŠ Antuna i Stjepana Radića u Gunji Stipica Mišura jučer nam je potvrdio da je ta škola svojim učenicima na vrijeme osigurala radne bilježnice kako bi se nastavni program mogao normalno odvijati i kako bi đaci imali sve potrebno za praćenje nastave i usvajanje novih znanja.

A zbog svega što je učinio pomažući Gunju i Gunjance nakon katastrofalne poplave Općina je ljetos na svečanoj sjednici gradonačelnika Zagreba Milana Bandića nagradila Poveljom počasnog građanina Gunje.

Za pojašnjenje smo se obratili i Gradskom uredu za obrazovanje kulturu i šport Grada Zagreba i upitali kada će uplatiti novac za kupnju radnih bilježnica, ali do zaključenja stranice odgovor na naš upit nije stigao. Općinski načelnik Gunje Anto Gutić jučer nam je oko 15 sati potvrdio da na općinski račun nije sjela očekivana uplata od Grada Zagreba koju Općina treba prebaciti školi kako bi podmirila račun prema dobavljaču.

Marija LEŠIĆ OMEROVIĆ
Načelnik Šestić ne sumnja u Bandića

Općinski načelnik Jakša Šestić obacuje bilo kakvu odgovornost Općine i pojašnjava da u proračunu nije predviđena pozicija za kupnju knjiga, jer već nekoliko godina to rješava Grad Zagreb. Šestić napominje da su se neke škole odmah na početku školske godine dogovorile s dobavljačima i nabavile radne bilježnice, druge čekaju da novac sjedne na račun, a do tada nedostatak radnih bilježnica učenicima rješavaju kopiranjem. Šestić ističe da nema razloga sumnjati da će Grad Zagreb izvršiti svoj dio preuzetih obveza, u stalnom su kontaktu i vjeruje da će novac uskoro biti uplaćen, jer je prije nekoliko dana bio rebalans zagrebačkog proračuna.

Možda ste propustili...

GLAZBENE I FILMSKE PROJEKCIJE, RADIONICE, KVIZ

Lapidarij idealno mjesto za događaje zanimljive svima

ODJEK IZBORA NA LOKALNOJ RAZINI

Nikolić: Morat će biti bolja suradnja

ULAGANJE OD 570.000 EURA

Nove prostorije za NK Šipovac

Najčitanije iz rubrike