Regija
ŠTO ĆE BITI BARANJSKI SUVENIR?

Predloženi su žrtvenik, ženska lubanja, češalj...
Objavljeno 14. studenog, 2017.

BELI MANASTIR

Baranja još uvijek nema službeni suvenir. Ima ih, doduše, sporadično izrađenih, pa smo imali priliku vidjeti suvenirsku papriku, razna ručno izrađena drvena plovila, predmete s natpisom određenih mjesta i slično.

Zanimljivi prijedlozi

U suvenirnici JUPP-a Kopački rit također se mogu kupiti suveniri s prepoznatljivim dijelovima tog baranjskog bisera prirode, a imaju ih i pojedini ugostitelji. Prema informacijama koje imamo, nikada nije organizirano javno savjetovanje ili nešto slično kako bi se turistički djelatnici i svi stanovnici Baranje dogovorili što je to što se gostima može ponuditi a da je riječ o jedinstvenom suveniru koji bi mogao predstavljati Baranju u malom. Je li to kotlić, riba, paprika, vinova loza, kulen ili nešto slično, najvjerojatnije se nitko nikada neće dogovoriti, pa ne preostaje ništa drugo do izrade suvenira po željama onih koji ih naručuju i izrađuju. Ipak, s vremena na vrijeme pojave se zanimljivi prijedlozi, poput onih koje su nedavno u Etnološkom centru baranjske baštine predstavili Centar za kulturu Grada Belog Manastira i zagrebački Arheološki muzej. Riječ je o predmetima pronađenima u arheološkim istraživanjima lokaliteta Novi Čeminac - Jauhov salaš, na trasi buduće autoceste A5. Istraživanja su na tom položaju provođena tijekom 2014. i 2015., a otkriven je i definiran velik broj arheoloških struktura koje pripadaju različitim razdobljima i kulturama, od pretpovijesti do kasnog srednjeg vijeka.

- Predmeti koje smo tada našli bili su izloženi na nekoliko mjesta, u Belom Manastiru, Osijeku i Zagrebu, i svagdje su privlačili pozornost, ne samo stručne publike - objašnjava dr. sc. Jacqueline Balen, savjetnica Arheološkog muzeja u Zagrebu, obrazlažući to jako važnim i zanimljivim nalazima, rijetkima na području Republike Hrvatske.

Još prigodom spomenutih izložbi ravnatelj Centra za kulturu Grada Belog Manastira, Edo Jurić, predložio je izradu suvenira na temelju nekih nalaza.

Važni pronalasci

- Ideja se i meni učinila zanimljivom, pa sam izabrala nekoliko, po meni, najvažnijih nalaza, i za savjet zamolila dizajnericu nakita Julijanu Ozimec, vlasnicu obrta za izradu nakita i dizajn JOR, koja već niz godina surađuje s velikim brojem arheoloških muzeja i sličnih ustanova. Ona je potom osmislila ovaj set koji danas predstavljamo - kaže Balen, objašnjavajući kako je riječ o predmetima iz bakrenog i doba seobe naroda. Izdvaja žrtvenik, kakvih je vrlo malo, famozni nalaz ženske izdužene lubanje, koštani češalj, naušnice i slično. Tvrdi kako proizvodi mogu biti prodajni i reprezentativni te kako su mislili i na arheološku odnosno povijesnu baštinu, pa je na ambalaži, osim loga Centra za kulturu, na dva jezika objašnjeno o kakvom se nalazu radi i gdje je pronađen. Za sada se ti suveniri mogu vidjeti u Centru za kulturu, a za poslije je najavljena i njihova prodaja. Jurić je, pak, izrazio nadu da će novonastali set suvenira zainteresirani diljem Baranje, ako ga prepoznaju kao zanimljiv suvenir, ponuditi svojim posjetiteljima i turistima, jer je, ipak, riječ o baranjskoj povijesti i jako važnim pronalascima.

Ivica GETTO
Zabilježeno 114 lokaliteta

Pronalasci datiraju iz razdoblja od trećeg tisućljeća prije Krista pa sve do 5. stoljeća. Riječ je o predmetima iz grobova i naselja iz vremena seobe naroda i prvi su takvi nalazi pronađeni in situ (u prvotnom položaju) na prostoru Hrvatske, koji su ponukali istraživače i na proširenje istraživanog područja, kako bi se dobio što bolji uvid u život populacije Istočnih Germana, koja je naseljavala položaj Jauhov salaš u 5. stoljeću. Najzanimljiviji pronalazak je lubanja žene iz groba broj 4, s pomoću koje je rekonstruiran izgled tadašnjih žena, odjeće i nakita. Srednjovjekovni materijal s Jauhova salaša može se podijeliti u više faza. Najranija se smješta u 5. stoljeće, a njoj se pripisuju 22 kuće i 11 grobova s bogatim nalazima. U jednoj kući pronađena je alatka od roga kojom se žigovala keramika, što je prilično rijedak arheološki nalaz. Lokalitet se prvobitno protezao na približno 67.000 četvornih metara, ali je zbog zanimljivih pronalazaka proširen za približno 3000 četvornih metara. Do sada je zabilježeno 114 lokaliteta koji svjedoče o bogatstvu baranjske arheološke baštine. Najviše je zabilježeno pretpovijesnih nalazišta (81), zatim antičkih (51) te 50 srednjovjekovnih.

Možda ste propustili...

DOK SE ČEKA PRIMOPREDAJA OBNOVLJENE ZGRADE

Sud dvorište želi urediti u parking, dobiva nova vozila

LIGA PROTIV RAKA POŽEGA PRIPREMILA NOVU DONACIJU

Turbani i marame za bolesnice

HUMANITARNA AKCIJA ZA IVANA MESIĆA

Motosezona počinje u Rajevu Selu 21. travnja

Najčitanije iz rubrike