Kultura
GLAZBENA ŠKOLA OSIJEK - PRIMJER OVJEKOVJEČENE I PREPOZNATLJIVE TRADICIJE

Neprekidno iskušavaju dosege vlastitih glazbenih vještina
Objavljeno 14. studenog, 2017.

Protekla je školska godina 2016./2017. bila godina značajnih uspjeha za učenike i profesore Glazbene škole Franje Kuhača Osijek. To se očitovalo ne samo u reakciji publike na visoku kvalitetu i finoću mnogobrojnih glazbenih performansa u organizaciji škole ili, pak, u nekim drugim izvanškolskim koncertnim događanjima, nego i u stručnim zapažanjima članova ocjenjivačkoga suda na sudjelovanja učenika na domaćim i međunarodnim natjecanjima.

Nužno je kako je Glazbena škola primjer ovjekovječene i prepoznatljive tradicije u domeni glazbe na osječkom području, na razini Hrvatske, čak i izvan. Sve je to, zasigurno, poticaj i ovogodišnjim novim izazovima.

Upravo je početak nove školske godine pravi pokazatelj toga. Pod okriljem Hrvatskog društva glazbenih i plesnih pedagoga (HDGPP) u Domu kulture u Bjelovaru održana je regionalna inačica 55. hrvatskog natjecanja učenika i studenata glazbe i plesa – komorni sastavi. Glazbena škola predstavila se trima komornim sastavima.

Učenice Iskra Kujundžić i Lucija Pejić u II. kategoriji glasovirskog dua osvojile su I. nagradu (92, 00 b.). Njihova mentorica je profesorica Ivana Glavočević. U kategoriji trija sudjelovale su dvije skupine učenika. Leonarda Kavedžić (sopran), Vlatka Kladarić (sopran) i Nikola Varžić (glasovir) u II. su kategoriji osvojili I. nagradu (90, 67 b.). Mentorica je mr. art. Vesna Coufal Jaić, prof. U istoj su kategoriji, pod mentorstvom profesora Tomislava Hühna, Tin Reba (violina), Petra Sušić (violina) i Filip Nemet-Gužvić (viola) osvojili II. mjesto (87, 33 b.).

Za prvonagrađene, državna inačica ovog natjecanja sljedeća je razina iskušavanja dosega vlastitih glazbenih vještina, a osim značaja nagrade na regionalnoj ili finalnoj državnoj razini, iskustvo sudjelovanja nešto je što učenike i njihove mentore neprestano usmjerava i potiče na daljnji rad i postizanje što prepoznatljivijega glazbenoga identiteta.

Andreja VREKALIĆ

poticaj

JE TO I OVOGODIŠNJIM NOVIM IZAZOVIMA

Iskustvo sudjelovanja učenike i njihove mentore neprestano usmjerava i potiče na daljnji rad i postizanje što prepoznatljivijega glazbenoga identiteta.

Možda ste propustili...

ANTIPHONUS I EDIN KARAMAZOV U FINSKOJ

Rasprodali dvoranu Camerata

KONCERT UČENIKA SLATINSKE I VIROVITIČKE GLAZBENE ŠKOLE

Zagrijavanje za državna natjecanja

PREMIJERA TEKSTA OSJEČKE AUTORICE - KRADLJIVICA KLJUČEVA

Nakon ugodnog i lijepog rada, takav je na koncu i rezultat

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

BROJNA PUBLIKA NA IZLOŽBI FRANE RADAKA

Samozatajni slikar nagrađivan i za predani pedagoški rad

2

PREDSTAVLJANJE MONOGRAFIJE MIRKA ĆURIĆA

Nedovoljno poznati umjetnički biseri Strossmayerove katedrale

3

U SUBOTU, 3. OŽUJKA, U GRADSKOM KAZALIŠTU “JOZA IVAKIĆ” PREMIJERA MJUZIKLA

Po motivima “Crvenkapice” Vjekoslava Jankovića